#Publireportage

Vogels in de herfst, waarop moet je letten?

Onze tips om de vogels in je buurt een prettige winter te bezorgen.

Geplaatst op  
Vogels in de herfst, waarop moet je letten? ©

De zomer wilde lang van geen wijken weten, maar ondertussen is de herfst echt in het land.

We mogen ons opmaken voor lage temperaturen, een gure wind, minder begroeiing en minder insecten (pluspunt voor ons)! Maar dat heeft helaas ook gevolgen voor onze tuinvogels. De verstedelijking is een grote uitdaging voor de vogels om voedsel in de natuur te vinden, maar in de winter worden ze pas echt op de proef gesteld!

De oplossing? Tover je tuin om in een gastvrije en veilige thuishaven.

Tijd om onze vogels een handje toe te steken dus! Maak van je tuin een thuis voor zijn natuurlijke bewoners en geniet volop van een levendig schouwspel het hele jaar door.

Je start best nu al met het aanbieden van strooivoer, pinda’s, zonnebloempitten of een van onze vele andere Menu Nature-producten. Wanneer het echt koud wordt, kun je ook mezenbollen en wintervoer aanbieden. Zo leer je de vogels de weg naar je tuin en weten ze waar ze hun vaste voedselronde op te nemen in de winter.

In de herfst en de winter zorg je best voor vetrijke voeding om de vrieskoude nachten door te komen. Dan hebben vogels calorierijke voeding nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden

6 tips om je tuin vogelvriendelijk te maken

  1. Voeder je kleine gasten twee keer per dag.

Je voedert hen best tweemaal per dag. ’s Morgens als hartig ontbijt om hun energiereserves aan te vullen en laat in de namiddag om hun buikje opnieuw vol te eten voor de komende nacht.

  1. Leg op verschillende plaatsen wat eten als je verschillende vogelsoorten wilt aantrekken.

Je strooit bij voorkeur op verschillende plaatsen als je een grote variatie aan vogels wilt verwelkomen. Zo zullen dominante soorten, zoals de merel, de kleinere vogelsoorten niet wegjagen. Sommige soorten zoeken hun voedsel van nature graag op de grond, anderen eten liever van een voederplank, voederhuisje of netje. Let er in elk geval op dat de voederplaats overzichtelijk en veilig is. Zo zien ze de sluipende kat al van ver komen en kunnen ze vluchten bij onheil.

  1. Laat je tuin in zijn natuurlijke staat!

Zie je er tegen op om elke week weer je gazon te harken om de herfstbladeren te ruimen? Goed nieuws, er is nu een goede reden om die eens een weekje te laten liggen! Natuurlijke tuinen zijn een waar paradijs voor vogels en andere tuinvrienden zoals egels en padden. Zo zal de winterkoning tussen de bladeren op zoek gaan naar kevers en spinnen!

  1. Zorg voor wat struikgewas in je tuin. 

De herfst is ook het moment om je tuin verder aan te planten. Zoek je nog enkele leuke struiken, denk dan ook even aan de vogels. Zo kun je ze zeker een plezier doen met de lijsterbes, hulst, meidoorn, rozenbottel, braam en nog zoveel meer.

  1. Voorzie een schuilplaats met afdak. 

Beschutting is ook cruciaal om de koude nachten door te komen. Voorzie kreupelhout, klimop of hang een vogelhuisje. Meesjes zullen er bijvoorbeeld dankbaar gebruik van maken.

  1. Vergeet niet om hen heel het jaar door water te geven, zelfs in de herfst. 

Vergeet zeker niet het hele jaar door water aan te bieden, ook in de herfst. Ververs het geregeld zodat het niet bevroren blijft. Let op, gebruik geen warm water, want anders zouden vogels er in baden en dat is geen goed idee bij vriesweer!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Versele-Laga (versele-laga.com).