#Dit is Belgisch#Nieuws

WAW Lights: designlampen made in Belgium

"Ik haal de inspiratie voor mijn lampen uit de natuur". En mooi dat ze zijn, die designlampen van Catherine Lerinckx...
Geplaatst op  
WAW Lights: designlampen made in Belgium © WAW Lights

WAW Lights is een gloednieuw Belgisch merk dat verrast met originele designlampen. Benieuwd naar de ontwerpster achter het merk, gingen we op de koffie bij Catherine Lerinckx.

Vertel eens, wie is Catherine Lerinckx?

“Ik ben architecte van opleiding, maar heb me na mijn studies gespecialiseerd in grafische en plastische kunsten. Ik heb gedurende een aantal jaar lesgegeven over beeldbewerking in 2 en 3D en over maquettebouw (aan La Cambre Horta in Brussel en het IATA in Namen). Tegenwoordig hou ik me bezig met het ontwerpen van designlampen en werk ik zo nu en dan op freelancebasis mee aan een kunstproject.”

Vanwaar kwam het idee om lampen te maken? 

“Ik heb mijn eerste prototype van een lamp gemaakt tijdens de masterjaren van mijn opleiding. Dat was tijdens een workshop design en ik kan me herinneren dat ik het toen al boeiend vond. Tijdens de jaren dat ik lesgaf, kreeg het idee steeds meer vorm om een eigen merk en eigen designlampen op de markt te brengen. De technische kennis die je moet hebben om deze lampen te maken (digitale druk, lasersnijden, houtbewerking) had ik opgedaan bij het maken van vele maquettes en kunstinstallaties.”

“Voor mij vormen deze technieken een verlengstuk op het tekenwerk. Ze laten je toe om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is en vervolgens je ontwerpen daarop af te stemmen. Het is een wereld die nooit stopt, waarin steeds nieuwe technieken en nieuwe softwarepaketten op de markt komen die weer een heel arsenaal aan mogelijkheden met zich meebrengen. Maar net dat vind ik er als ontwerper zo boeiend aan.”

designlampen

Op je site staat dat je de inspiratie voor je ontwerpen haalt uit de natuur. Hoe precies?

“Tijdens mijn studies heb ik veel tijd besteed aan het bestuderen van geometrische vormen in de natuur en hoe de mens die hergebruikt op een wetenschappelijke en/of artistieke manier. De natuur herbergt een schat aan vormen, het enige dat je moet doen, is ze willen zien. Persoonlijk ben ik altijd geboeid geweest door de vormen, kleuren, materialen en texturen die de natuur schijnbaar argeloos weet te mixen tot een wondermooi geheel.”

“Voor mijn lampen heb ik me laten inspireren door de bogen die ook overal in de natuur te vinden zijn. De parabool, de hyperbool, zelfs de wiskundige kromme van Bernoulli. Allen zijn gebaseerd op bekende mathematische principes en bestudeerd omwille van hun gelijkenis met natuurlijke fenomenen en hun geometrische eigenschappen.”

designlampen

Zijn er nog andere zaken die je inspireren?

“Ik hou ervan om tendenzen te spotten in de artistieke wereld. En dat bedoel ik in de meest brede zin van het woord. Inspiratie kan voor mij uit veel hoeken komen: architectuur, design, dans, muziek, een kunstwerk… Het creatieve proces op zich boeit me, ongeacht het domein of de discipline. Ik hou ervan om mechanismes te bestuderen en, waar mogelijk, te doorgronden.”

“Qua deco hou ik enorm van de huidige industriële tendens en van het Noorse hygge. In beide wordt vaak veel gewerkt met hout, wat ook mijn favoriete materiaal is omdat het zowel natuurlijk als gezellig en huiselijk oogt. Maar ik werk ook graag met papier, met steen, met baksteen of textiel.”

designlampen

Wat staat er de komende maanden voor WAW Lights nog op het programma?

“Deze zomer wil ik vooral focussen op het ontwikkelen van de merkidentiteit, de zichtbaarheid van de producten en de verdeling ervan. Qua design zou ik graag verder werken op de twee eerste modellen: de Stripy en de Fuzzy. In de loop van de herfst zou ik graag deelnemen aan een designbeurs. Idealiter zou ik tegen het einde van het jaar een derde model lamp willen lanceren.”

Wij kijken er alvast naar uit!

Meer info over WAW Lights kan je vinden op www.wawlights.com.

Graag meer lezen over verlichting? Check dan zeker ook Artemide’s topmodellen door lens van Ferrari en 12 take away-tuinlampen.