#Nieuws

Zien: de collab van Vincent Van Duysen in samenwerking met Zara Home

De Belgische architect en designer werkt voor het eerst samen met een betaalbare interieurspeler voor een nostalgische collectie.
Geplaatst op  
Zien: de collab van Vincent Van Duysen in samenwerking met Zara Home © François Halard

Sinds 30 juni prijkt er een onverwachte maar zeer welkome collab op de website van Zara Home. Samen met de Belgische architect en designer Vincent Van Duysen creëerde het Spaanse mode- en interieurlabel een eerste en doorlopende interieurcollectie die een weerspiegeling is van Van Duysens werk tot hiertoe. De kers op de 60e verjaardagstaart van de Belg die al 35 jaar lang actief is.

Een nieuw hoofdstuk voor zowel Zara Home als voor Vincent Van Duysen. De eerste bracht nooit eerder een samenwerking met een externe, gekende designer uit, de tweede waagde zich tot hiertoe nooit aan een betaalbare interieurcollectie. De nieuwe collectie voor Zara Home is puur, sereen, intens, eenvoudig en complex tezelfdertijd. Van Duysen in a nutshell. De designer van eigen bodem begon zijn carrière in Italië bij architect-designer Aldo Cibic, en baande zich vervolgens een weg doorheen het landschap van premium design met partners als Flos, Kettal, Kvadrat, Serax, Molteni&C, en beroemde klanten zoals Kanye West & Kim Kardashian. De Belg is thuis van vele markten, naast meubilair en privéwoningen ontwierp hij onder meer een luxejacht en gebouwen van New York tot Saudi-Arabië.

Zara Home + by Vincent Van Duysen
©François Halard voor Zara Home

Nostalgisch & democratisch

De designer en architect vierde eerder dit jaar zijn zestigste verjaardag en gebruikte zijn repertoire tot hiertoe als inspiratie voor de nieuwe samenwerking met Zara Home. “Ik voelde me klaar om mijn fysieke en mentale archieven te herbekijken. En om mijn DNA te analyseren en toe te passen op Zara Home. Het voelt als een thuis met de afmetingen – de zintuiglijke aspecten, de look en feel weerspiegelen allemaal mijn werk. Mijn DNA versmelt met Zara Home” legt de designer uit. Het is de allereerste keer dat Van Duysen zich verbindt aan een ‘fast fashion’ merk zoals Zara Home, voorheen – en nog steeds – werkte hij samen met gevestigde designlabels zoals Molteni&C waar hij vandaag creatief directeur is. “Ik ben democratisch, in hart en nieren. En ik hou van de filosofie, de houding en de positionering van Zara in de wereld om mooie dingen toegankelijk te maken voor ieder van ons. Ik wilde zien hoe dat eruit zou zien voor mijn meubels. Mijn meubelstukken passen in elk soort woonkamer, waar ook ter wereld” vertelt de designer.

Zara Home + by Vincent Van Duysen
©François Halard voor Zara Home

Tijdloze filosofie

Van Duysens visie voor collectie is geënt op duurzaamheid en brengt tijdloze items die ontworpen zijn om geruime tijd te schitteren in een interieur: “Alle producten zijn ontworpen om de tand des tijds te doorstaan. Het is een duidelijk tegengif voor de cultuur van eenmalig gebruik die al zo lang wordt omarmd” aldus Zara Home. We zien sofa’s, chaise longues, grote en kleine tafels en lampen die stuk voor stuk de serene en verfijnde stijl van de designer ademen. Deze collectie wordt overigens twee keer per jaar aangevuld met nieuwe designs. De materialen zijn door Van Duysen zelf geselecteerd en spelen in op de duurzaamheidstrend. Van Duysen vertelt onder meer dat hij met kostbare materialen werkte. Over één van zijn designs vertelt hij met passie het volgende: “Deze krukjes zijn gemaakt van massief eikenhout en tuigleer. Ik wilde dat de zitting een kromming zou vertonen die uitnodigend doorleefd aanvoelt, en je een beetje omhelst als je gaat zitten. Wat me er het meest aan interesseert is hoe de subtiele verschillen in vormgeving elk een ander gevoel geven.” Een wondermooie en tijdloze collectie om meteen te verkennen én te koesteren!

Zara Home + by Vincent Van Duysen
©François Halard voor Zara Home

Je ontdekt de volledige collectie van Vincent Van Duysen voor Zara Home hier.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.