#Dit is Belgisch#Nieuws

Zien: de decoratieve kaarsenlijn van Hanna De Coninck

Via het instagramaccount ‘hannamaaktkaarsen’ verkoopt de Gentse Hanna De Coninck exclusieve kleurrijke kaarsen. Een speels stukje decoratie dat je woon- of slaapkamer zeker opfleurt.
Geplaatst op  
Zien: de decoratieve kaarsenlijn van Hanna De Coninck © Hanna De Coninck

Kaarsen vind je ondertussen in alle vormen en maten. Hanna De Coninck (26) uit Gent ging dan ook als eerste in België zelf aan de slag met het maken en verkopen van kleurrijke decoratieve kaarsen die in een mum van tijd uitverkocht waren. Een trend die razendsnel uit Amerika naar ons landje overvloog. Ondertussen mag Hanna zichzelf een mini-ondernemer met grootse toekomstplannen noemen. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Handmade candles by Hanna ❀ (@hannamaaktkaarsen)

Wat is het verhaal achter je Instagrampagina ‘hannamaaktkaarsen’?

‘Mijn liefde voor vormgeving zat er altijd al in. Ik volgde een opleiding in beeldende vormgeving en werkte vijf jaar als art director. Maar na enkele moeilijkheden in de sector kwam ik zonder job terecht, net voor de coronacrisis begon. Met een teveel aan tijd en mijn handen in het haar ben ik uiteindelijk zelf kaarsen beginnen maken. Eerst als hobby voor mezelf, maar ik merkte dat er enorm veel interesse was in mijn kaarsen. Al snel kreeg ik de vraag van Ida Store of ze mijn kaarsen konden verkopen, en heb ik er alles aan gedaan om dat waar te maken. Ik ben best dankbaar voor die moeilijke periode, anders was ik er misschien nooit opgekomen om kaarsen te maken.’

Wat maakt jouw kaarsen uniek?

‘De kaarsen die ik maak zijn speels en ook een tikkeltje exclusief. In het begin kocht ik mallen aan die andere kaarsenmakers ook kunnen aanschaffen, maar intussen maak ik die ook helemaal zelf. Op die manier onderscheid ik mezelf met eigen ontwerpen en speelse kleuren. En dat vind ik er zo leuk aan, want elke vorm die ik maak is een klein experiment.’

Je beschrijft je kaarsen als ‘too pretty to burn’. Raad je het dan ook af om ze op te branden?

‘Je mag mijn kaarsen zeker aansteken, maar verwacht niet dezelfde brandtijd als een gewone kaars. Als je mijn kaarsen opbrandt, gaat er sowieso was naar beneden druppen en gaan ze vrij snel opbranden. Ze zijn dus eerder decoratief bedoeld, maar je kan ze voor bijvoorbeeld een speciale gelegenheid zeker eens branden voor extra gezelligheid. Zorg er zeker voor dat je altijd een hittebestendige onderlegger gebruikt.’

Je werkt met kleine exclusieve oplages, heb je ook grotere plannen voor de toekomst?

‘Voor mijn eerste oplage zou ik 300 kaarsen maken en verkopen, maar ze waren na drie dagen al uitverkocht. Ondertussen zit ik aan de verkoop van mijn derde oplage en krijg ik meer dan honderd berichtjes per dag. Ik doe dit in mijn eentje, en met zo’n grote vraag is het dan soms moeilijk om te volgen. Maar ik zoek momenteel naar manieren om het groter aan te pakken. Er zitten dus zeker nog grotere plannen aan te komen.

Hanna’s gouden tip voor het branden van kaarsen:

‘Hou de wiek zo kort mogelijk. Dan brandt je kaars langer en krijg je een mooiere vlam. Heb je een te lange wiek, dan krijg je een ‘vuile’ vlam en brandt je kaars sneller op. Dat zou jammer zijn.’

Praktisch:

In het weekend van 13 en 14 februari zal Hanna haar derde batch kaarsen verkopen in een pop-up met Aardig in Gent tussen 14:00 en 19:00 uur. Adres: Kammerstraat 19, 9000 Gent.

Hanna’s instagramaccount vind je hier.

Door Naomi Ghyssaert.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.