#Inspiratie

Zien: een flat in Kopenhagen die schippert tussen kleur en minimalisme

Kleur en minimalisme gaan hand in hand, kijk maar naar deze Deense parel in hartje Kopenhagen
Geplaatst op  
Zien: een flat in Kopenhagen die schippert tussen kleur en minimalisme © Carl Hansen & Søn - SABAM Belgium

Paris-meets-New York-meets-LA. Dat was de leidraad voor het interieur van het koppel Hanni Gohr en Rune Glifberg. In hartje Kopenhagen toverden de twee een oude flat om tot een oase van licht, Scandinavische designklassiekers en hippe hebbedingen.

Copenhagen coolness

© Carl Hansen & Søn – SABAM Belgium

Hanni Gohr en Rune Glifberg vormen samen een hip it-koppel. Zij is model en woonde tien jaar in het buitenland, maakt kunstcollages en is een veelgevraagd persoon voor designcollabs. Hij is een professionele skater met Deense roots die zeven jaar in Californië woonde en een designstudio runt. Samen zijn ze verzot op design. Die gemeenschappelijke liefde goten ze in de renovatie van een appartement uit 1867, gelegen in één van de meest charmante straten in Frederiksberg, Kopenhagen. Zes maanden na hun aankoop in 2016 was de (grondige) renovatie een feit. Onder meer de vloeren, bedrading, leidingen, muren, trappen, keuken en badkamer mochten eraan geloven. “Licht speelde een belangrijke rol bij de renovatie. Onze woonkamer heeft hoge plafonds, zichtbare balken en originele ramen. Onze ontwerpideeën werden grotendeels geleid door het licht. Nu zijn de kamers van zonsopgang tot zonsondergang gevuld met daglicht. Dit is een bron van dagelijkse vreugde.” vertelt het koppel dat verzot is op de Californische sfeer. “Het licht komt ook binnen via het nieuwe, ruime balkon, door de grote ramen die over de lengte van de keuken lopen. We wilden deuren die helemaal open konden, zodat de binnen- en buitenruimte naadloos in elkaar overliep.”

© Carl Hansen & Søn – SABAM Belgium

Kleurrijk minimalisme

In de eetkamer heerst een minimalistische sfeer met een eclectisch kantje. Aan de eettafel ‘Plank Table GM 3200’ (Naver) worden verschillende designstoelen zoals de ‘CH111’, ‘PK1’ (ontwerp van Poul Kjærholm) en de ‘CH24 Wishbone’ (allen van Carl Hansen & Søn) afgewisseld. Het houten dressoir is van het Deense merk Skovby Møbelfabrik, en ook de iconische hanglampen boven de eettafel zijn van Deense makelij (Louis Poulsen). Aan de muur (rechts) hangt een kunstwerk van Steve Olson en Arto Saari.

© Carl Hansen & Søn – SABAM Belgium

De keuken is een een ontwerp van Københavns Møbelsnedkeri. Deze ruimte is minimalistisch maar warm door de gerookte eiken keukenfronten en het stalen werkblad. De hemelsblauwe gordijnen (‘Powder’ van het merk Durup) geven een elegante toets aan de keuken, de ‘Bullarum SS-1’ hanglampen zijn van het label Intueri Light, de glazen vaas (Rabens Saloner) geeft het geheel wat extra kleur. Tegen de muur zien we wat potten en serviegoed op houten leggers (vintage) en hangende koperen pannen van het merk Mauviel. De betonnen vloer (OL Gulve) matcht mooi met het hout dat ook terugkomt in de voetenbank ‘CH53’ (Carl Hansen & Søn).

Doorheen de flat is er naast kleur ook veel aandacht voor kunst en planten. Daarnaast zijn de talloze kleurrijke snuisterijen getuige van de vele reizen die het koppel maakte en hun liefde voor vintage. De achtergrond van hun interieur werd daarom bewust sober en rustig gehouden, op enkele ruimtes zoals de trappenhal na. “We hebben de trap naar de bovenverdieping roze geverfd omdat Hanni van deze kleur houdt, het is zo warm en vrolijk. Het roze doet mensen glimlachen en heeft een bijna iconische status gekregen, zowel op Instagram als bij onze vrienden. De muren rond de trap werden geschilderd in een witgepigmenteerd roze. Het is zo’n gedempte toon dat de meeste mensen denken dat de roze tint een weerspiegeling is van de trap” licht het koppel toe.

© Carl Hansen & Søn – SABAM Belgium

Hanni en Rune zijn beiden verzot op design en kozen voor een combinatie van klassiek en modern, met een focus op duurzame materialen zoals messing, staal, eikenhout en cement. Hun meubilair is voornamelijk van Deens topdesign, gecombineerd met ontwerpen van toegewijde vakmensen. In de badkamer, die als een luxueuze hotelsuite ingericht, komt het duo hout-beton terug. Het minimalistische lijnenspel krijgt een nostalgische toets door de messing details in het kraanwerk (Aquadomo), de greeplijsten en de spiegels (Købehavns møbelsnedkeri). De wandlamp in bolvorm is van Ifö, de hanglamp ‘Flowerpot’ (uiterst links) is een origineel design van Verner Panton. De doucheruimte is bezet met witte metrotegels die knap contrasteren met de klassieke doucheaccessoires (tegels en accessoires van Aquadomo).

Deco inspo

Wil je de sfeer van deze vintage flat in Kopenhagen nabootsen? Of je minimalistische interieur speelser maken? De oplossing is om pastelkleuren te gebruiken zoals fuschia, lichtblauw of metaal, gecombineerd met neutrale materialen zoals hout en beton. Het resultaat is een funky maar karaktervol interieur.

 

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.