#Inspiratie#Tuin & terras

Zo kweek je groenten en kruiden in je stadsmoestuin vanop je eigen balkon

Klein wonen en een moestuin gaan hand in hand met de juiste structuur en enkele praktische tips om je eigen balkon dezer dagen nuttig in te zetten.
Geplaatst op  
Zo kweek je groenten en kruiden in je stadsmoestuin vanop je eigen balkon ©

Of je nu op het platteland woont of een echte stadsmuis bent, je hebt niet altijd de ruimte om je eigen groenten en fruit te kweken. Het goede nieuws is dat er wel mogelijkheden zijn om bepaalde lekkernijen zoals tomaten, radijzen en sla te kweken middenin de stad. Vanop een balkon, een terras of in een kleine tuin: hier zijn al onze tips voor een succesvolle bescheiden stadsmoestuin. 

Waar installeer je je stadsmoestuin?

Mirakelmoestuinen bestaan niet: als je tuin in de schaduw ligt, dan zullen de groenten er niet groeien. Je hebt daglicht nodig, véél daglicht! Het beste is om je stadsmoestuin de hele dag aan de zon bloot te stellen. Zonder licht en warmte worden je  inspanningen immers niet beloond. Zoek dus een lichtrijk plekje uit of begin er gewoonweg niet aan… Kwestie van teleurstelling e vermijden.

Hoe begin je eraan?

Deco-gewijs bestaan er verschillende oplossingen voor een stadsmoestuin: ga voor een plantenbak op pootjes of wieltjes om te voorkomen dat je je in de meest onchristelijke houdingen moet buigen om tomaten te kweken, of hang potten aan je balkon of  werk met houten kratten tegen de muren. Wist je overigens dat een kleine ruimte de permacultuur bevordert? Als je bepaalde gewassen naast elkaar plaatst, helpen ze elkaar en worden ze rendabeler. Een mooi voorbeeld daarvan is de combinatie van tomaat en basilicum bijvoorbeeld, die elkaar productie verhogen.

petit potager balcon

Wat plant je het best?

Ben je een beginneling, dan kies je best voor groenten die niet te veel onderhoud nodig hebben. Begin met rucola of sla die snel en onafgebroken groeien terwijl ze schaduw verdragen. Klimbonen groeien gemakkelijk verticaal langs een muur. Cherrytomaten gedragen zich dan weer in potten heel goed. Let alleen op dat je de bladeren niet nat maakt bij het besproeien. Basilicum – goed om je zomersalades heerlijk mee op te fleuren – kun je ook makkelijk vanop een balkon kweken, op voorwaarde dat je dit gewas goed naar de zon oriënteert. Ontdek hier onze tips over hoe je je kleine terras optimaal inricht.

© IKEA, Kuggis box, 7,99 euro

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.