#Ideeën#Interieuradvies

Zo ontwerp je een hygiënische en makkelijk schoon te maken keuken

Hygiënische efficiëntie in de keuken? Volg deze ontwerptips als je binnenkort een keuken plaatst
Geplaatst op  
Zo ontwerp je een hygiënische en makkelijk schoon te maken keuken © V-ZUG

Wanneer je een keuken gaat ontwerpen met alleen de uitstraling in gedachten, vergeet je misschien het schoonmaakaspect. Niet iedereen zit te wachten op een mooie keuken die veel onderhoud vereist. Het is daarom een goed idee om te kijken naar de opties waarop je een keuken kunt ontwerpen die niet alleen mooi is, maar ook gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Hier volgen onze aantal tips.

Tip 1: ga voor eenvoudig schoon te maken apparaten

Het is begrijpelijk dat de aantrekkelijkheid van zowel de prestaties als het uiterlijk van nieuwe slimme keukenapparatuur indruk kan maken, maar je houdt best ook rekening houden met het schoonmaakgemak. Kies daarom voor apparaten die makkelijk schoon te houden zijn zonder speciale lotions of oplossingen, en om grondig te kijken naar details zoals de knoppen van ovens om te voorkomen dat er moeilijk bereikbare hoekjes ontstaan. Je zou daarom kunnen kiezen voor inductiekookplaten vanwege hun vlak en eenvoudig te reinigen oppervlak. Inductiekookplaten verminderen het gedoe van schoonmaken van roosters en onderdelen zoals bij gasfornuizen. Kies ook voor apparaten met ingebouwde schoonmaakprogramma’s, zoals stoomovens met automatische reiniging- en droogprogramma’s, en koffiemachines met automatische reiniging. Zo wordt de oven reinigen en het reinigen van andere apparaten een stuk makkelijker.

Tip 2: kies een eenvoudige spatwand 

Kookeiland, werkblad en muurbekleding in Dekton® Kraftizen Albarium van © Cosentino

Hoewel tegels vaak worden gekozen als spatwand in de keuken, kunnen ze tijdrovend zijn om schoon te houden vanwege het voegwerk. Als je toch voor tegels gaat, kies dan voor grotere tegels om de hoeveelheid voegen die schoongemaakt moeten worden te verminderen. Een andere optie is om te kiezen voor een glazen spatwand, waarbij je helemaal geen last hebt van voegen. Als het om keukenkasten gaat, is het gunstig om te kiezen voor kasten met een vlakke voorkant, omdat deze minder ruimte bieden voor kookresten om zich op te hopen. Maar let wel op uitgesneden handgrepen, want die kunnen kruimels vasthouden.

Tip 3: voorzie onderhoudsvriendelijk materiaal in je werkblad

Wanneer je het materiaal voor het werkblad gaat kiezen, kun je beter opteren voor materialen zoals corian, kwarts, staal of gesinterde steen. Deze materialen zijn niet poreus, kunnen vlekken voorkomen en zijn makkelijk schoon te maken. Werkbladen van massieve oppervlakken, zoals corian, zijn hoogstwaarschijnlijk het meest hygiënisch vanwege hun naadloze afwerking zonder groeven waar vuil zich kan ophopen.

Tip 4: gebruik duurzame verf

Schep harmonie in huis met Renaulac's Trend Colour 2023: #303 calm down | Interior Business
© Renaulac

Wanneer je kiest voor geschilderde muren in de keuken, moeten deze waarschijnlijk vaker schoongemaakt worden dan de muren in andere ruimtes. Maak het daarom makkelijker door te kiezen voor verf met een duurzame afwerking. Je kunt een op olie gebaseerde afwerking gebruiken, omdat deze eenvoudig schoongemaakt kan worden zonder de verf te beschadigen.

Tip 5: vermijd open planken

Hoewel open planken er aantrekkelijk uitzien wanneer ze mooi zijn ingericht, kunnen ze veel onderhoud vereisen. Je moet borden, boeken en decoratieve items verplaatsen om snel even stof weg te halen. Voor een eenvoudiger keukenontwerp, kun je open planken die stof en vuil verzamelen vermijden en in plaats daarvan kiezen voor wandkasten. Met deze tips kun je een keuken ontwerpen die makkelijk schoon te maken is, en dat vinden de meeste mensen zeer belangrijk.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.