#Ideeën#Interieuradvies

Zwembaden voor dummies: alles over de aanleg van je eigen waterpartij

Pool is cool! Een zwembad in je achtertuin, hoe begin je eraan? Wij leggen het je in enkele praktische stappen uit!
Geplaatst op  
Zwembaden voor dummies: alles over de aanleg van je eigen waterpartij © Willy Naessens

Veel mensen dromen van een eigen zwembad en steeds meer Belgen wagen ook echt de sprong. Er gaat dan ook niets boven een zwembad om een staycation compleet te maken! Nu er een hittegolf over ons land trekt, is een frisse duik in eigen tuin meer dan welkom! Tijd voor een uitgebreide zwembadengids met de bijhorende do’s-and-don’ts.

De snelle groei van de zwembadensector is een feit. Elk jaar komen er nieuwe bouwers en verkopers bij… Genoeg om de consument aan het twijfelen te brengen. Daarom is het meer dan ooit nodig om je goed te informeren, want als je wilt dat je zwembad lang meegaat, ga je bij de aanleg beter niet over een nacht ijs. Onze startersgids zorgt alvast voor een betere voorkennis.

Slim kiezen = goed informeren

Voor dit artikel ging redactrice Olivia te rade bij een aantal zwembaddeskundigen. Ze sprak onder meer een medewerker van Willy Naessens in Overijse en Le Petit Baigneur in Lasne, die beiden benadrukken dat het in de eerste plaats belangrijk is om je goed te informeren, volledige offertes op te vragen en ze vervolgens te analyseren.

Bij Willy Naessens Swimming Pools bouwen de specialisten uitsluitend betonnen zwembaden op maat. Zo garanderen ze de beste kwaliteit voor de constructie van een zwembad. ©Willy Naessens

Bavo Nachtergaele, bedrijfsleider bij Willy Naessens benadrukt vooral de kwaliteit van je zwembad: ‘De kwaliteit van alle onderdelen is van belang, dat wordt maar al te vaak over het hoofd gezien. Een zwembad bestaat uit een kuip waar het water in komt. Meestal krijg je een bouwpakket om zelf ineen te steken, met een polyester bak (schelpzwembad) – je hebt er zowel van goede als van slechte kwaliteit – of een betonnen bassin dat levenslang meegaat.’ Ook niet onbelangrijk is de filtering van je zwembad: ‘Je moet ook aandacht besteden aan de waterfiltering, de leidingen, de isolatie en de optionele extra’s al even belangrijk zijn, zoals de verwarming of de afdekking’, legt Yvan Lisochub, manager van Le Petit Baigneur, uit.

Een privé-zwembad met een relaxzone waar je kunt ontspannen, zonnebaden of genieten van een drankje. Een trendy en zeer waardevol outdoor bezit gerealiseerd bij een particulier door het bedrijf © Le Petit Baigneur.

Bavo Nachtergaele duidt ook op goede begeleiding, zeker wat het budget betreft: ‘Om de klant zo goed mogelijk te begeleiden, vragen de bouwers wat zijn gewoonten zijn, wat voor zwembad hij voor ogen heeft, in welke omgeving het wordt aangelegd en over welk budget hij beschikt. Een echt zwembad is niet zomaar een gat en vier wanden. Vergeet ook niet dat iedereen graag verkoopt, maar daarna moet een duurzame dienst na verkoop volgen’. De zaakvoerder bij het Belgische familiebedrijf Willy Naessens zweert bij betonnen zwembaden. Volgens het bedrijf biedt beton de beste kwaliteit om een bassin te bouwen, dat bovendien de enige variant is met een wettelijke garantie.

Eenvoudig onderhoud

De gesinterde steenplaten van Lapitec® zijn geschikt voor gebruik als zwembadbekledingsmateriaal. Hier worden ze gebruikt voor muren, vloeren en zwembaden. © Lapitec

In de loop der jaren is een zwembad onderhouden vrij eenvoudig geworden. ‘De technologie ontwikkelt zich voortdurend en maakt het onderhoud van je zwembad heel eenvoudig’, zegt Marjolein Nijs, manager bij Gervi. ‘Sinds een jaar of vijf stel ik in de sector vast dat het onderhoud steeds verder geautomatiseerd wordt’, voegt Bavo Nachtergaele eraan toe. ‘De filters zorgen ervoor dat het water circuleert en verwijderen het fysieke vuil. Voor bacteriën moet het water chemisch worden behandeld. Voor het fysieke onderhoud is de zandfilter de meest wijdverbreide en minst dure optie op de lange termijn. Om het water helder te houden en de ontwikkeling van bacteriën en micro-organismen te voorkomen, worden verschillende parameters (chloor, pH, enz.) met de hand gecontroleerd met reactieve strips. Die parameters kunnen vervolgens worden bijgesteld met de juiste producten. Het water kan ook worden geanalyseerd met sondes die de gegevens doorsturen naar een toestel, waarna een automatische injector het juiste product toedient. Een andere grote trend is de waterzuivering via elektrolyse, die is natuurlijker omdat er geen chemicaliën aan te pas komen.’

Het prijskaartje

© Lapitec

Ook al proberen onze experts ons enig houvast te geven, de prijzen variëren van het ene tot het andere zwembad, net omdat de markt zo groot en gediversifieerd is. Je mag rekenen op zo’n 10.000 euro voor een doe-het-zelf bouwpakket. Afhankelijk van de uitrusting kun je voor een polyester zwembad minstens 20.000 euro verwachten. Voor de crème de la crème, een betonnen zwembad dat de tand des tijds doorstaat, moet je uitgaan van 40.000 tot 80.000 euro voor een standaardzwembad. Bavo Nachtergaele van Willy Naessens wijst erop dat de prijzen naar aanleiding van de coronacrisis de pan uit zijn gerezen. Er wordt een stijging van minstens 15% waargenomen met veel langere wachttijden dan voorheen: ‘Momenteel is onze planning volzet tot maart 2022!’

Vijf soorten zwembad uitgelicht

Budget, oppervlakte, behoeften: elk zijn eigen zwembad!

Het musthave zwembad

© Willy Naessens

Traditioneel maar tijdloos. Voor een ingegraven zwembad met vrij grote afmetingen heb je een geschikt stuk grond en een bouwvergunning nodig. Er zijn heel wat varianten, maar beton is het materiaal bij uitstek voor ingegraven zwembaden. Of je nu kiest voor een overloop-, spiegel- of klassiek zwembad, deze langetermijninvestering zal de waarde van je woning zeker verhogen.

Het sportieve zwembad

© Le Petit Baigneur

Echte zwemliefhebbers zwichten vast en zeker voor het zwemkanaal, een zwembad dat langer is dan het breed is. Het is meestal tussen 15 en 25 meter lang. Beoefen je favoriete sport in je tuin en zwem enkele lengtes wanneer je maar wilt. Wat wil je nog meer?

Budgetvriendelijk en snel

Een opzet-zwembad met stalen frame en stevige liner en houten terras van het gloednieuwe Belgische bedrijf Simpools, die een plaatsing binnen twee dagen mogelijk maakt. © Simpools

Veel consumenten, en zeker zij die snel een zwembad willen, kiezen voor het minder dure, gemakkelijker en sneller te installeren bouwpakketzwembad of het schelpzwembad van polyester. Doe-het-zelvers kunnen het zelfbouwzwembad zelfs zelf installeren. Als je esthetische afwerkingen wil, moet je vooral de productiekwaliteit controleren (gelcoat, dikte van de kuip, enz.), zodat je zwembad langer dan één of twee zomers meegaat…

Het wellness zwembad

Endless Pools swimspa bij © Gervi

Dit zwembad voldoet aan verschillende wensen. Tegenwoordig verleiden multifunctionele zwembaden levensgenieters die op zoek zijn naar welzijn. De zwemspa is ideaal voor kleine ruimtes en kan zelfs op een terras worden geplaatst. Je kunt erin wandelen en zwemmen dankzij een regelmatige en constante tegenstroom of gewoon genieten van de jacuzzi en relaxen.

Het biologische zwembad

© Hilde Verbeke © Swimm

Ook het natuurlijke zwembad is in opmars. Het gaat op in de omgeving en respecteert de natuur en de zwemmer. De werking ervan leunt zo dicht mogelijk aan bij een natuurlijk ecosysteem. Maar er zijn helaas ook nadelen, waaronder de hoge prijs. Daarom hameren we erop dat het erg belangrijk is om je goed te informeren.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.