Trend: biobaden en zwemvijvers in de tuin
Alles wat je wilde weten over natuurlijke zwembaden en -vijvers!Heerlijk spetteren met je oogappels of enkele baantjes trekken als ochtendroutine in je eigen zwembad is leuk. Maar wat als dat kan in drinkbaar en 100% natuurlijk water? Van de aanleg tot het budget: je vindt alles wat je erover wilde weten in ons ABC van biobaden.
Zwemmen in levend water
Ecologie is cruciaal, óók in de waterpartij die je in je achtertuin wil aanleggen. Steeds vaker wijkt het klassieke zwembad met ‘dood’ water voor een milieuvriendelijke variant. Het grote verschil zit hem in de samenstelling van het water: in de natuurvriendelijke alternatieven tref je geen chemische bestanddelen, zoals chloor of waterstofperoxide aan. In deze biologische varianten leeft het water en doen de gezonde bacteriën hun werk. De belofte? Een ongeziene, gezondere zwemervaring met respect voor de omringende flora en fauna.
Plantaardig filteren
Gezonder zwemmen? Je hebt steeds meer opties! Naast het klassieke chloorbad is er een onderscheid tussen drie ecologische varianten: de zwemvijver of het natuurzwembad, het biozwembad (zie verderop) of het hybride zwembad. Je kunt kiezen voor een volledig biologische zwemvijver of natuurzwembad, waarbij het water gezuiverd wordt door een helofytenfilter: een plantenfilter meestal bestaande uit Iris Pseudacorus, in de volksmond ook wel gele lis genoemd. ‘Een zwem- vijver of natuurzwembad brengt ook wel algenvorming en een biofilm met zich mee. Sommige mensen houden daar niet van en kunnen extra ecologische modules zoals een ionisator, een UV-systeem en een beadfilter toevoegen’ stelt Wouter Van Ancker van Tuinteam, dat gespecialiseerd is in tuinaanleg en zwemvijvers.
Ecologisch filteren
Daarnaast kun je kiezen voor een biologisch zwembad, waarbij het grote verschil met een natuurzwembad zich manifesteert in de filterwijze. Hier is geen plantenzone aanwezig, wél een ecologische filter die zonder chloor het water opklaart. ‘Je kunt perfect biologisch zwemmen in een kraaknet zwembad, via een volautomatisch hydrolysetoestel dat actieve zuurstof produceert. Hiermee creëer je de look van een volwaardig zwembad zonder natuurschadende producten zoals chloor’ vult Wouter aan. Tenslotte kun je beide opties verenigen in één bad: het hybride zwembad combineert eenvoudig onderhoud door plantenfiltering in de winter, met het gemak van een mechanische filtering tijdens het zwemseizoen. In zomermodus wordt de plantenzone volledig afgesloten van het zwemgedeelte, en vormt het een vijver op zichzelf.
Vormelijke voordelen
Naast het feit dat een biobad gezonder is, heb je ook meer esthetische vrijheid bij de aanleg ervan. Je bent immers niet gebonden aan de klassieke rechthoek. Een organische look, zoals een natuurlijk ogende vijver met een oever die naadloos overloopt in de rest van de tuin, kan evengoed. Daarnaast is de permanente hoedanigheid van het biobad een ander pluspunt. ‘Waar klassieke zwembaden gevuld met chemische stoffen buiten het zwemseizoen leeggepompt of met een lelijk zeil afgedekt worden, geniet je een heel jaar door van het uitzicht van een biobad. De natuurlijke filtering met planten houdt het water heel het jaar mooi. Ook in de herfst en de winter vormt zo’n zwemvijver of natuurzwembad een meerwaarde voor je tuin. Tenslotte kun je nog kiezen uit verschillende kleuren voor de liner, dit is de bodembedekking van je zwembad. Zwart of antracietgrijs geeft een bijzonder knap effect’ vertelt biobadpionier Guido Van de Mierop die 30 jaar geleden Aqua-Art oprichtte en gespecialiseerd is in het aanleggen van zwemvijvers en biologische zwembaden.
Biologisch prijskaartje
Om te beginnen moet je rekenen op zo’n 10.000 euro voor de voorbereidende werken en de technische kosten. Vooraleer je een zwemvijver of natuurzwembad kunt plaatsen heb je een voorstudie nodig. De kwaliteit van het grondwater wordt nagekeken en indien nodig moet er een grondbemaling (d.i. het onttrekken van water uit de grond) plaatsvinden. De prijzen voor een zwemvijver of natuurzwembad zijn sterk afhankelijk van de vormelijke wensen. Voor een zwembad van 8 op 4 meter bedraagt de startprijs gemiddeld 30.000 euro. ‘Een natuurzwembad is echter een stuk goedkoper in onderhoud dan een regulier zwembad. Reken maar op zo’n 1 500 à 2 000 euro aan vaste kosten voor het jaarlijkse onderhoud van een klassiek zwembad, exclusief verwarmingskosten. Tel daarbij nog eens de taxen op die er in de toekomst zullen komen, en de rekening is snel gemaakt’ stelt Guido Van de Mierop van Aqua-Art.
Liever doe-het-zelf?
Wie gezegend is met wat technisch inzicht en niet vies is om de handen uit de mouwen te steken, kan natuurlijk ook zélf een biobad bouwen. Enkel de ruwbouwvoorbereiding zoals het gat uitgraven, de metselwerken en het storten van de betonplaat zijn niet inbegrepen. ‘Wij leveren alle materialen voor het bad en de filterinstallatie aan, volgens het tempo van de klant. Je bad staat er in drie weken of een jaar, jij bepaalt zelf hoe snel je gaat. Hier wacht de aannemer op de particulier en niet omgekeerd. Interessant voor een doe-het-zelfland als België’ legt Carlos Platteau van Doehetzelf-Zwemvijvers uit. Uiteraard word je niet helemaal aan je lot overgelaten na de aflevering van het zelfbouwpakket. ‘Wij staan garant voor alles wat kan misgaan met de waterdichting en de filterinstallatie, van de materialen tot de plaatsing. Ook voor de technische ondersteuning kunnen klanten 7 op 7 bij mij terecht.’ vertelt Carlos over zijn service. Een DIY-pakket heb je al vanaf 8 000 euro voor de constructie van een klassieke zwemvijver. Een natuurzwembad met chloorvrij, drinkbaar water heb je vanaf 20 000 euro; de hybride variant vanaf 22 000 euro.
Dit artikel kwam tot stand met dank aan Aqua-Art, Swimm (onderdeel van Tuinteam) en Doe-Het-Zelf-Zwemvijvers.
Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.