#Adresjes#Winkelen

Alles over kamerplanten in een lichtrijk huis

Welke soorten het meest geschikt zijn wanneer de lichtinval optimaal is, ontdek je hier!
Geplaatst op  
Alles over kamerplanten in een lichtrijk huis ©

Een kamerplant in huis halen is één, maar hem vervolgens een waardig leven geven, vereist wat kennis vooraf. Hoe hou je je planten gezond wanneer je in een lichtrijk huis woont? En vooral: welke planten zijn het meest bestand tegen veel zonlicht? Wij spraken met Brent en Celine van Broesse, een hippe plantenwinkel in Gent waar je evengoed een koffie of pint drinkt. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🌴 Broesse-tropical plantshop🌴 (@broesse) op

HET ENE RAAM IS HET ANDERE NIET

Hou bij het huisvesten van een nieuwe kamerplant altijd rekening met de orïentatie van de ramen in je huis. De ligging van een raam – we spreken over de oriëntatie in de verschillende windrichtingen – is cruciaal. Zo is een noordraam uitermate geschikt voor tropische planten, om de simpele reden dat je veel indirect licht hebt die binnenvalt, wat ideaal is voor tropische planten zoals Calathea’s, die veel indirect licht wensen maar geen rechtstreekse zon. Je plaatst zo’n plant best tot 2 tot 3 meter van een oostraam of westraam en 4 tot 5 meter van een zuidgericht raam. Onthoud: véél licht, maar weinig directe zon!

KEN DE ORIGINE VAN JE PLANT

Leer eerst bij over de plant van je voorkeur alvorens hem impulsief in je winkelkar te stoppen. Informeer je over de natuurlijke habitat van je groene vriend. Is het een tropische plant, en groeit hij normaal gezien op de bodem van een lichtarme jungle? Zoek dan best een plaats in huis waar de zon niet geraakt of plaats ze aan de juiste ramen, zoals besproken in bovenstaande alinea. Een nuttige tip: stel jezelf in de plaats van je groene vriend en kijk of je plant vanaf de plaats die je uitkiest de hemel kan zien. Valt er niet te veel zonlicht daar? Dan is het een zeer geschikte plaats voor veel jungleplanten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

One of the main advantages of owning a plantshop? Walking into a completely different world every day, and seeing it change every day 🌴🦎 Definitely wanted to share this picture, with our Ensete maurelli, Phoenix roebelenii, Monstera deliciosa and other buddies smiling for a nice group picture 🌞👨‍👩‍👧‍👦 _________________________________ #broesse #plantporn #lifearoundplants #greenery #plantsofinstagram #plants #plantsinfocus #jungleiscoming #plantshelfie #interioirrewilding #aroids #plantera #mywildernis #plantscout #aroid #houseplantclub #houseplants #jungalow #thejungalow #plantsmakepeoplehappy #indoorjungle #houseplantsofinstagram #plantenwinkel #plantshop #urbanjungle #plantshops #urbanjunglebloggers #jungle #ghent

Een bericht gedeeld door 🌴 Broesse-tropical plantshop🌴 (@broesse) op

ACTIEVE VS. LUIE PLANT

Een andere factor die je in rekening moet brengen, is de activiteitsgraad van je plant. Sommige planten zijn zeer actief en doen meer aan fotosynthese. In combinatie met veel zonlicht, zal je hem dus sneller moeten bewateren. Bij twijfel voel je het best eerst aan de bodem. Als die vochtig aanvoelt, hou je je gieter nog even aan de kant. Kenners weten dat je planten het best ’s ochtends bewatert, met uitzondering van tropische planten die je best in de avond besproeit. Twee planten die je liever mijdt wanneer je aan het sproeien bent: cactussen en vetplanten. Opgelet, druppels die op de bladeren achterblijven, kunnen door het felle zonlicht overdag immers een lenseffect creëren waarbij een blad kan verbranden.

ZONNEKLOPPERS

Rest er ons tenslotte nog de hamvraag: welke planten koop je als je in een lichtrijk huis woont? Cactussen en vetplantjes zijn zonder meer de grote lievelingen, maar ook opties zoals een Alocasia, een Strelitzia en Phoenix-palmen genieten van veel licht en kunnen gerust voor een zuidraam staan.

Praktisch:

Broesse

Baudelostraat 13, 9000 Gent

www.broesse.be 

www.instagram.com/broesse

Bedankt Brent en Celine van Broesse voor deze nuttige tips!

© Wouter Van Vaerenbergh