Een mooi én alles-in-één bed? Maak kennis met NOOK van Carlos Tíscar
Vaak is design mooi, meestal zet het ook aan tot nadenken. Het NOOK bed van Carlos Tíscar is het perfecte voorbeeld van een designontwerp dat subtiel maar terecht de juiste vragen steltVoor het eerste voorgesteld in 2016 biedt het NOOK bed dat de Spaanse designer Carlos Tíscar ontwierp voor JJP een intrigerend antwoord op het steeds actueler wordend probleem van plaatsgebrek.
Huizen en appartementen worden steeds duurder, betaalbare leefruimte steeds kleiner. Wie kijkt naar grootsteden als New York, Londen en Parijs weet dat wonen in de stad gepaard gaat met plaatsgebrek, een evolutie die zich ook bij ons steeds vaker laat opmerken. Het NOOK bed van de Spaanse designer Carlos Tíscar werpt een interessante blik op de problematiek.
Op het eerste zicht lijkt het een eigentijds hemelbed, maar wie beter kijkt, ziet dat NOOK eigenlijk een minikamer op zich is. De styling kan minimalistisch of barok, met plankjes, kastjes, schappen, haken, netten, lades, gordijnen en al wat je nog kan bedenken, maar het resultaat blijkt een alles-in-één conceptruimte waarin je alles kwijt kan dat je als stadsnomade nodig hebt (ja, zelfs je fiets).
Multifunctioneel en ludiek
Het is in 2016 dat de Spaanse designer Carlos Tíscar zijn NOOK bed voor het eerst aan de wereld voorstelt. Zijn herberg-je-hele-universum-in-je-bed design was initieel voornamelijk bestemd voor kinderen en jongeren, aangezien het naar believen aanpasbaar is om mee te groeien al naargelang hun wensen.
Jongvolwassenen en zelfs volwassenen ontdekten het bed echter ook al snel. Voor hen biedt het een antwoord op twee fundamentele issues: hoe krijg ik zoveel mogelijk spullen goed opgeruimd op een zo klein mogelijke ruimte én hoe creëer ik een veilige cocon waarin ik even helemaal tot rust kan komen in een wereld die nooit lijkt stil te staan. NOOK bleek het antwoord op beide.
Met een knipoog naar het Abitacolo bed van Bruno Munari
NOOK blijkt echter niet de eerste designconstructie die de functie van onze slaapplaats op gepaste wijze in vraag stelt. De Italiaanse designer Bruno Munari deed in de jaren 70 immers hetzelfde met zijn Abitacolo bed. Bij hem was het frame iets minder minimalistisch, maar het geheel is even moduleerbaar en aanpasbaar. Op de zijpartijen kan een bureau opengeklapt worden, schappen voor boeken, manden om dingen in op te ruimen. Haken bieden plaats om kleren op te hangen, of gordijnen.
Spelen, versieren, customizen; het Abitacolo bed biedt een prachtig canvas voor de wildste kinderdromen. NOOK doet anno 2018 hetzelfde, zij het dan misschien stiekem ook voor iets grotere kinderen.
NOOK bed van Carlos Tíscar voor JJP, prijs op aanvraag, www.nookbed.com.
Abitacolo bed van Bruno Munari, € 1.515, www.madeindesign.com.
Meer lezen over slaapkamers? Check dan ook Naturel-comeback in de slaapkamer.