#Dit is Belgisch#Nieuws

Belgisch talent: keramiste en designer Lauren Van Driessche

Kennismaken met de impressionante keramiekcreaties van de jonge Limburgse ontwerpster
Geplaatst op  
Belgisch talent: keramiste en designer Lauren Van Driessche © Lauren Van Driessche

Ze doen je wat denken aan Pierre Cardin’s Palais Bulles aan de Côte d’Azur: de terracotta vloerlampen voor Serax waarmee Lauren Van Driessche een ongezien succes oogstte. Je herkent het werk van de Limburgse interieurarchitecte aan conceptueel handwerk, van sculpturen tot functioneel tafelgerei. Haar drijfveer: mensen gelukkig maken met unieke objecten. Van geluk gesproken, wij strikten haar voor een portretinterview.

Waar begint jouw designverhaal?

Ik ben opgegroeid in een creatieve familie, mijn ouders hebben een meubelmakerij in Genk. Van kleins af voelde ik de nood om te creëren. De opleiding interieurarchitectuur was voor mij een vanzelfsprekende keuze. Omdat ik graag met mijn handen bezig was, schreef ik me ook in voor een cursus keramiek. In het atelier van mijn ouders begon ik vervolgens volop te experimenteren met technieken.

Vertel eens meer over je succesexperiment, de Terra lamp?

Die lamp was oorspronkelijk bedoeld als verjaardagscadeau voor mijn lief. Na vele positieve reacties van mijn wederhelft en vrienden besloot ik me in te schrijven voor de ontwerperswedstrijd van Serax. Plots besloot het bedrijf mijn design in productie te laten gaan, en zo ging de bal heel snel aan het rollen.

© Lauren Van Driessche

Werk je met bepaalde technieken?

Ja en nee. In het begin van de ontwerpfase is het altijd een beetje trial-and-error en verken ik de grenzen van een materiaal. Ik neem daarbij ook graag de tijd om een specifiek ontwerp te finetunen. Zo probeerde ik verschillende schrikeffecten bij klei uit, die veel mogelijkheden bieden binnen het ontwerpproces. Ook glazuurreacties boeien me enorm, zoals het craquelé-effect bijvoorbeeld. Er zit een verkenner in mij, maar tegelijk ook een ontwikkelaar: de beste manier om me te differentiëren van de rest is door me te focussen op iets specifieks in design of techniek.

Staat Lauren Van Driessche voor een uitgesproken stijl?

In mijn huidige collectie kun je wel een bepaalde stijl herkennen, al variëren mijn objecten van sculpturale statement pieces tot decoratie-objecten en functioneel servies. Ik vind het moeilijk om nu al een eigen stijl te plakken op wat ik maak, want ik experimenteer nog volop. Ik wil vooral unieke objecten met een persoonlijke benadering blijven maken die mensen gelukkig stemmen. Daarnaast vind ik het fantastisch om een klassiek object tot iets moderns om te vormen.

© Lauren Van Driessche

Heb je een favoriete ontwerper?

Ik volg er verschillende, maar ik vind het werk van keramiste Sandra Davolio fascinerend. Zij bewijst dat keramiek veel meer is dan servies alleen, en dat is een visie die ik alleen maar beaam.

Is er een kans op een designcollab met je ouders?

Op termijn misschien wel, we hebben gigantisch veel ideeën maar die zijn vooralsnog niet uit de ontwerpfase geraakt. Laten we zeggen dat de zaadjes geplant zijn voor een toekomstige samenwerking met mijn vader of broer, die elektromechanicus is. Het is niet evident om bepaalde materialen zoals hout – waarmee mijn vader voornamelijk werkt – en keramiek samen te brengen, maar het intrigeert me wel.

Je vindt al Lauren haar creaties terug in haar webshop op www.laurenvandriessche.com of op haar knappe Instagrampagina.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.