#Nieuws

Biënnale Interieur 2018: onze favorieten

Geplaatst op  
Biënnale Interieur 2018: onze favorieten © Wouter Van Vaerenbergh

In Kortrijk kwam afgelopen week de crème de la crème van het interieur- en designwezen samen in het Xpo gebouw. Verspreid over vijf gigantische hallen, kon je je ogen de kost geven al struinend langs de standen van zowel jong talent als de gevestigde waarden. Wij nemen je graag terug mee naar donderdag 18 oktober, voor een throwback naar onze persoonlijke selectie van merken en standen die we de moeite waard vonden.

Studio Henk

Deze monochrome, all red stand viel meteen op bij binnenkomst. In de positieve zin, want de inrichting van de relatief kleine stand was à point. We zagen een combinatie van vuurrood en bordeaux op de muren, en in hetzelfde kleurenspectrum stonden prachtige fauteuils, een zetel, decoratie-objecten zoals een Kinfolk boek, een vaas, een glazen bollamp gepresenteerd… Kortom: Studio Henk wist op creatieve wijze te verbazen met een prachtige stand en dito designcollectie.

Atelier Vierkant

Klei die tot de verbeelding spreekt en spraakmakende potten: dat is wat we gezien hebben tijdens onze passage bij Atelier Vierkant. We zagen een prachtige, met klei bepleisterde muur, torenhoge potten in verschillende unieke designs en kleinere, toegankelijkere vazen. Dit is the place to be voor een uniek interieurstuk gemaakt uit natuurlijke materialen.

1

Samsung

De elektrogigant schakelde interieurtalent van eigen bodem in voor de inrichting van de stand: Anouk Taeymans nam de styling  voor haar rekening, waarin het allernieuwste televisiescherm ‘The Frame’ op drie verschillende wijzen werd voorgesteld: een ‘bold & graphical’ minimalistische hoek met veel zwart-wit, een cosy ‘Warm & Neutral’ ruimte met aardse kleuren en een laatste ‘Fresh & Botanical’ hoek met veel keramiek en plantenweelde. Het televisiescherm zelf ging als technologie op in de decoratie, wat een echte trend was tijdens deze beurs: de technologie moet het interieur dienen, en niet andersom.

MMood

Ook hier konden we het designtalent van Anouk Taeymans aanschouwen, deze keer in het ‘Out of Office’ ontwerp, een modulaire werktafel die perfect is voor een kleine leef- of werkruimte. MMood gaf ook de kans aan twee andere jonge designers om hun talent in de verf te zetten. Benoît Deneufbourg ontwikkelde ‘Flap’, een zeer compact maar multifunctioneel bureau, en Lore Knevels stelde ‘Mirror’ voor, een opbergkast met spiegel én tevens haar afstudeerproject. Alle designs zijn vervaardigd van kwalitatief en duurzaam hout, en zijn 100% Belgisch.

2

Van Den Weghe

Een gigantische Claustra keramieken muur van keramist Pierre Culot voor natuursteenbedrijf Van Den Weghe, ingesloten door twee reusachtige, massieve marmeren wanden verdient ook een eervolle vermelding in onze selectie.

Arno Declercq en Pierre Augustin Rose voor RR interieur

De gekende Knokse interieurboetiek RR Interieur wist dit jaar een bijzonder designtalent te strikken voor hun stand: de piepjonge designer Arno Declercq stelde er met trots zijn collectie voor. Voor zijn designs baseerde hij zich op een eeuwenoude Japanse ‘Yakusugi’ techniek, wat resulteerde in een donkere, brutalistische collectie van verweerd hout, verwerkt in o.a. een stoel, een tafel, een decoratief ornament etc. Een andere highlight op deze stand was de unieke sofa van designer Pierre Augustin Rose, helemaal in het beige velours, met zachte contouren. Kunst om op te zitten.

 

 

Bieke Casteleyn

Ergens in het midden van hal vier stootten we op de magnifieke, atypische tafels van Bieke Casteleyn. De ontwerpster ging met haar collectie ‘Shaping Objects’ terug naar de basis van het design van een tafel en stelde zich de vraag waarom een tafel steeds dezelfde conventionele vormen zoals een vierkant, rechthoek, een ovaal of cirkel moet hebben. Het resultaat van haar zoektocht mondde uit in een reeks tafels met zachte, organische vormen die perfect gaan bij de neutrale interieurstroming van dit moment.

3

Hind Rabii

Wederom eentje van eigen bodem: de Luikse Hind Rabii brengt vormen in verlichting naar voren, die instant luxe en innovatie uitstralen. Wij zijn zot van haar ‘Esprit Ya-Ya’ design: een hanglamp in de vorm van een vergulde amoebe met in het midden een witte bollamp, verkrijgbaar in verschillende groottes.

Atelier Piraat

Het sympathieke designduo Atelier Piraat was aanwezig op de ‘The Floor Is Yours’ afdeling met een kleine maar kleurrijke stand. Hun hoogvlieger: het modulaire W1 wandrek, opgesteld in een voornamelijk wit design met hier en daar een schap in het donkergroen, lichtroze of middenblauw. Ook gespot: de hippe K1 krukjes, de geperforeerde metalen B1 zitbank en de ingenieuze L1 tafellamp.

4

Urban Chair Loom van Jakob Berg

Meer warmte en harmonie treffen we aan bij de stoelen van de Deense designer Jakob Berg, die Scandinavische gezelligheid en duurzaamheid ademen. Het frame is van robuuste teak, het zitvlak is van vernist weefgetouw. De stoelen werden ontworpen voor het merk Feelgood Designs en behoren tot de Urban Loom collectie.

Hullebusch x Nicolas Schuybroek

Het leek net alsof je een mausoleum binnentrad: de stand van Hullebusch en architect Nicolas Schuybroek. Niet alleen stonden de mooiste Hullebusch natuursteenstalen uitgestald, verder was er ook een bijzondere koepel met een soort van altaar en enkele krukjes uit natuursteen. Zeer adembenemend om te zien.

Frederik Delbart

Zijn naam zegt het zelf al: Delb(art). Er zit kunst in de ontwerpen van de kersverse designer van het jaar. Ons oog viel vooral op zijn tafels, het lage bijzettafeltje uit notelaar voor Ars Fabricandi en een massieve eettafel gemaakt uit travertijn, met een geometrisch spel als voetstuk. Ook zijn staande lamp voor Gent Glas is een referentie waard. De constructie bestaat uit een notenhouten frame en bollamp uit melkglas, uiteraard van het Gentse collectief glasblazers.

 

12 verleidelijke interieuradresjes voor deze herfst

DIY: een papieren herfstslinger

Primeur: Antwerpen krijgt een Bang & Olufsen pop-up

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.