#Inspiratie

Binnenkijker: een japandi vakantiehuis aan de Zweedse kust

The Archipelago House is een bijzondere samenwerking tussen de Deense studio Norm Architects en het Japanse designlabel Karimoku
Geplaatst op  
Binnenkijker: een japandi vakantiehuis aan de Zweedse kust © Jonas Bjerre-Poulsen

Aan de westkust van Zweden leunt een uniek vakantiehuis tegen enkele machtige rotsen. In dit bijzondere project brachten de Deense studio Norm Architects en het Japanse designlabel Karimoku een ode aan de serene Japandi-stijl.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Tijdloos en naturel

Japandi staat voor tijdloos, sereniteit en de succesvolle versmelting van de Scandinavische en Japanse designcultuur. Een stroming die het interieurlandschap de laatste jaren hertekende. Niemand minder dan de Deense studio Norm Architects en het Japanse desiglabel Karimoku lieten deze populaire interieurstijl tot zijn recht komen in een bijzonder Zweeds vakantiehuis. Voor een gezin met vier kinderen creëerde Norm Architects daarom een toevluchtsoord die een ode aan de lokale natuur brengt en die de moeder des huizes – die haar kinderjaren doorbracht in de regio – met nostalgie en blijdschap vervult wanneer ze er in haar vrije tijd naartoe trekt. Het doel van dit project? Het beste van twee werelden combineren met de doordachte Scandinavische bouwtraditie enerzijds, en de Japanse fijngevoeligheid voor esthetiek en vakmanschap anderzijds.

Vakmanschap eerst

Het resultaat werd een familiehuis waarin een overvloed aan natuurlijke materialen, serene kleuren, strakke lijnen en minimalistisch, nauwkeurig samengesteld meubilair heersen. Maatwerk, kwaliteit en unieke handgemaakte stukken maken het lijstje af. Norm Architects legde de nadruk op Scandinavische gezelligheid met warme texturen en zacht, organisch ogend meubilair dat een ode brengt aan de elegantie van Japans design. Een onlogische tandempartner is Karimoku voor Norm Architects niet. Het Japanse designlabel wordt in eigen land geroemd om haar houten meubilair en vakmanschap. Door elementen van buiten naar binnen te brengen werd er een kalmerende zen-sfeer doorheen het hele huis gecreëerd. We zien lokale houtsoorten zowel binnen als buiten vertegenwoordigd worden in o.a. de buitengevel, de vloeren, de keuken als het wijdse outdoor terras waar naar hartelust kan ontspannen en geravot worden. Het huis bevat verschillende volumes en is doordrenkt van licht. Door ingenieuze raampartijen in de wanden en het plafond, maar ook door een gebruik van lichte materialen en zachte tinten. Een plek die de lokale natuur alle eer aandoet en die zonder meer de titel van een Japandi-huzarenstukje verdient.

normcph.com
karimoku-casestudy.com

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.