#Inspiratie

Binnenkijker: een lichtrijke stadsparel in Canada

Zachtheid, eenvoud, licht en uniformiteit zijn de kernwoorden van dit huis in Montréal.
Geplaatst op  
Binnenkijker: een lichtrijke stadsparel in Canada © Maxime Brouillet

De kernwoorden voor de renovatie van dit klein stadshuisje in Verdun nabij Montréal: zachtheid, eenvoud, licht en uniformiteit. Een natuurlijke en praktische visie leidde tot een stadspareltje waarin elke ruimte optimaal benut werd.

In het hartje van de stad vinden we dit huis uit de jaren tachtig terug, gebouwd door een befaamde Canadese architect. De nieuwe eigenaars vielen meteen voor de charme van de façade: zichtbare rode baksteen, een simpel lijnenspel, zwarte ramen, retro-toetsen en een grote koer aan de achterkant met uitzicht op de groene omgeving. De buitenkant mocht dan wel meteen bekoren, de binnenkant had nog wat extra liefde en renovatiewerk nodig om te voldoen aan de behoeften van de nieuwe bewoners. Een enorm project waar eigenares Debby Pagé haar schouders onder zette, samen met het team van haar design- en architectenbureau Entre Quatre Murs.

Links: van buitenaf vallen meteen de lichtinval en het strakke interieur van de benedenverdieping op. In het midden van de woonkamer springt de trap in het oog dankzij de lichtkoepel. De parketvloer (Unik) contrasteert fenomenaal met de keramische tegels in de inkomhal (Stone Tile). Rechts: Een mooie vaas, een ingebouwd meubel, elegant zitmeubilair… De diepzwarte toetsen in de ruimte versterken het intense wit.

Voor de designer waren eenvoud en lichtinval essentieel. Via knipoogjes naar het verleden van het huis wisten ze de ziel van de woonst te behouden. Zo lijken de lampen sterk op de originele exemplaren, kozen ze voor reliëfglas voor de deur van de inkomhal en van de douche en zie je doorheen de woning speelse ronde vormen. De bestaande charmante materialen vormden al een bepaalde identiteit voor het huis, maar de praktische indeling en het visuele geheel doorheen de verschillende ruimtes kon enkel tot stand komen dankzij de nieuwe op maat gemaakte meubelen.

Harmonieus, minimalistisch en elegant. De designtrap op maat (Silk Design) — met vormen, bochten, hout en wit — helpt het natuurlijke licht doorheen de volledige woning te verspreiden. Onder de prachtige hanglampen (Authentik) pronkt de eettafel (Ethnicraft) waar gasten op comfortabele designstoelen (Pedrali) kunnen plaatsnemen. Om meer licht door te laten, werd gekozen voor inbetweens-gordijnen met een linnen look.

Herschikken en verlichten

De grootste uitdaging van het project bleken de oorspronkelijke structuren. “De belangrijkste leidingen en twee draagstructuren liepen midden door het huis. We moesten een volledige herschikking doorvoeren om tot de indeling te komen die we nu hebben met de grote open keuken en de centrale leefruimte”, legt Debby Pagé uit. De benedenverdieping werd opengetrokken en de achterste wand werd volledig van glas voorzien. Het doel? De buitenkoer en het interieur samenbrengen om zo veel mogelijk lichtinval en een extra ruimtelijk gevoel in het kleine huis naar binnen te halen.

De lichtkoepel in het hart van het huis laat de trappen en de hal in het licht baden. De parketvloer (Unik) werd ook boven gebruikt en volbrengt de missie om één geheel te maken van het huis. De inwoners gunden het zichzelf om hun slaapkamer in te richten alsof ze in de suite van een chic hotel verblijven. Elk detail van de inbouwkasten werd minutieus uitgedacht en de dressing werd gescheiden van de slaapkamer met een luxueus linnen gordijn.

De bovenverdieping werd volgens dezelfde filosofie verbouwd, maar met minder nood aan structurele aanpassingen. Hier en daar werden slimme opbergoplossingen op maat geïntegreerd om de ruimtes te optimaliseren, telkens met het dagelijkse gebruiksgemak van het gezin in het achterhoofd. Het minimalistische interieur boven straalt pure rust, harmonie en balans uit. Tenslotte werden de ramen op de bovenverdieping vergroot om vanuit de slaapkamer een prachtig uitzicht te hebben op het groene loof en de oude eik in de tuin, die de sereniteit van de natuur moeiteloos naar binnen brengen. Een schitterende stadsparel!

Omdat er geen natuurlijk licht in de badkamer is, werd gekozen voor een zacht, lichtrijk en stralend palet. De lichtsterkte van de armaturen (Authentik) kan versteld worden naar gelang de behoefte van de badkamerbezoeker. Het badkamermeubel heeft een blad in kwarts (Caesarstone). Licht en wit blijven terugkeren, ook aan deze kant van de badkamer, om esthetisch een geheel te vormen en rust uit te stralen in elk deel van de woonst. Het kraanwerk (The Rubinet Faucet) en tegelwerk aan de muur (Ciot) complementeren knap met de keramische vloertegels (Stone Tile).

Meer over dit project vind je via deze link.