#Dit is Belgisch

Deze Belgische merken helpen je met de grote lenteschoonmaak

Ik kuis én koop Belgisch: steun je lokale merken bij het opfrissen van je woonst.
Geplaatst op  
Deze Belgische merken helpen je met de grote lenteschoonmaak © Point-Virgule

Het is niet alleen de komst van de lente die ons massaal aanzet tot kuisen, ook het verplicht binnenhokken tijdens de lockdown motiveert de Belg om zijn of haar huis op te frissen. Zeker nu we veel meer tijd binnenshuis doorbrengen en een ziektevirus zich snel verspreidt, is het van belang dat we de hygiëne thuis extra goed bewaken.

Weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je uit de nood met handige tips en inspiratie van Belgische merken. Lokaal kopen was immers nog nooit zo belangrijk als nu. Afstoffen en dweilen zijn al een stap in de goede richting, maar hier lees je hoe je je huis écht grondig schoonmaakt!

De ramen kuisen

©Pierret

Het Belgische familiebedrijf Pierret, dat gespecialiseerd is in kwaliteitsvolle ramen en deuren, lanceert de #Cleanyourwindowschallenge. Speciaal voor deze social media uitdaging geeft het bedrijf in quarantaine tijden zijn beste advies mee voor blinkende ruiten. Zij creëerden een stappenplan op grootmoeders wijze, om het glas én de frames in goede staat te behouden.

  1. Begin met het afstoffen van de binnen- en buitenranden van je raam met een doek en een beetje zeepwater.
  2. Daarna neem je een spons (géén schuurspons), een aftrekker en een zeemlap. Voor blinkende ruiten gebruik je best niet te veel zeep. Voeg ook wat citroensap of azijn aan lauw water toe. Als je deze producten niet in huis hebt, is afwasmiddel een goed alternatief.
  3. Gebruik voor de meest hardnekkige vlekken white spirit of ammoniak, maar wel met mate en spoel daarna goed af. Tandpasta werkt ook heel erg goed voor het verwijderen van vogeluitwerpselen!
  4. Vergeet niet dat je altijd van boven naar onder moet poetsen, beginnend langs buiten. Gebruik je het liefst een aftrekker? Ga dan van links naar rechts, vertrekkend van boven en veeg de rest bij elke lijn af.
  5. Grootmoeders geheimpje: om strepen te verwijderen werkt er niets beter dan een krant of een vel keukenpapier. Voeg een gepelde ui aan je emmer met zeepwater toe hiervoor.
  6. Vergeet ten slotte niet minstens één keer per jaar de plekken die je niet ziet schoon te maken, zoals de groeven langs de binnenkant, die onzichtbaar zijn wanneer het venster dicht is. Gebruik ook een wattenstaafje om de hoeken te reinigen en de afvoergaten te ontstoppen.

Pak je textiel aan

Power Brush ‘Bed & Sofa’ van ©DOMO

Heb je stoffen meubilair, tapijten of dikke gordijnen in huis? Je doet er ook goed aan om deze minstens een keer per jaar een deftige opfrisbeurt te geven. Heel handig om in huis te hebben: de Power Brush ‘Bed & Sofa’ van DOMO, de Belgische fabrikant van huishoudtoestellen. Dit toestel is meer dan een gewone stofzuiger: terwijl je over je stoffen oppervlakten gaat, doodt de power brush 99,9% van alle bacteriën met een UV-licht dat een steriliserende werking heeft. Weg met die huisstofmijt!

Hernieuw je dekbed en kussens

©Plumka

Wist je dat de maximum levensduur van een dekbed acht jaar is? En die van een hoofdkussen zelfs drie jaar! De reden daarvoor ligt bij onszelf: per jaar verliezen we ongeveer een badkuip aan zweet. Of om het even in cijfers samen te vatten: per nacht is dat ongeveer 350 cc vocht dat we verliezen via onze adem en transpiratie. Fast forward naar tien jaar later, en dat is ongeveer 1200 (!) liter vocht. Het Belgische bedrijf Plumka uit Linkebeek heeft bijna een eeuw ervaring in slaapbehoeften en is gespecialiseerd in de ambachtelijke productie van dekbedden, kussens en bolsters. Neem even een kijkje op hun website als je geïnteresseerd bent in 100% Belgisch hoofdkussen en donsdeken!

Verfris en vergroot je slaapkamer met een witte dekbedset

©Marie-Marie

Nog een super tip van een Belgisch merk: specialist in kwalitatief beddengoed en elegante home accessoires Marie-Marie raadt je aan om minstens één witte dekbedset in huis te halen. Waarom? Denk aan hotels, die opteren steeds voor wit bedlinnen. De reden daarvoor is simpel: omdat wit niet vervaagt na het wassen. Daarnaast stralen witte lakens rust uit en vergroten ze de ruimte door hun lichtreflecterende eigenschap. Marie-Marie lanceerde zopas de prachtige ‘Wonderful Whites’ collectie met wit beddengoed van 100% katoen, goed voor een frise en knisperende dekbedset die je huid laat ademen. Vanaf 119 euro voor bedlinnen met sloop.

Investeer en reorganiseer

©Camber

Ben je een verwoede verzamelaar van mooie spullen maar huiver je van een interieur zoals in het Amerikaanse televisieprogramma ‘Hoarding: buried alive’? Geen paniek, voor alles bestaat een oplossing! Het Belgische merk en opbergspecialist Camber zweert bij kasten en duurzame opbergoplossingen op maat. Bedenk je even: al je spullen die achter mooie wanden bewaard worden, hoef je immers niet te kuisen. Meer tijd voor jou en meer hygiëne in huis! Cambers gouden raad? Maak een actieplan op voor een efficiënte opruimactie, waarbij je één kamer per keer te lijf gaat. Zij adviseren de strategie verzamelen – sorteren – opbergen. 

©Camber
  • Zorg voor een zitmeubel met onderin opbergruimte in je inkomhal, zo voorkom je rondslingerende schoenen. Heb je kleine kinderen in huis? Voorzie dan een kapstok op hun hoogte, zodat ze hun jassen bij het binnenkomen meteen zélf aan de haak hangen.
  • Uniformiseren is de boodschap, zeker in de werkruimte: zet alle zelfde spullen bij elkaar.  Mappen bij mappen, pennen bij pennen, elektronica bij elektronica. Zorg voor uniformiteit in je items, dit zal veel rustiger ogen. Plaats je printer op een uittrekbaar legvlak onder je bureau – of nog beter: kies voor een bureau op maat – zodat die geen kostbare plaats inneemt. En zorg tenslotte voor lades met vakverdelingen om rondslingerende pennen en ander materiaal in samen te houden.
  • Deze tip is voor ouders, grootouders én suikerooms/tantes: voorzie grote bakken voor het speelgoed van je kleine kapoen. Zorg daarnaast ook voor kasten die ze makkelijk kunnen openen zodat ze makkelijk kunnen opruimen. Jong geleerd is oud gedaan!
  • In je dressing zorg je best voor voldoende hangruimte voor je korte(re) en lange(re) kleren. Deel je lades op in compartimenten om te voorkomen dat alles door elkaar schuift.

Ecologisch kuisen en opbergen

©Point-Virgule

Nog een Belgisch merk dat bijzonder handig in je opruimactie kan zijn: Point-Virgule! Wij zijn verzot op hun decoratieve voorraaddozen van duurzaam bamboevezel in aardse kleuren. Verder hebben ze ook een heel assortiment aan ecologische kuisproducten zoals een vuilblik of een plumeau vervaardigd uit bamboe en gerecycleerd plastic, die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Ook interessant: hun kuisdoeken bestaan voor 93% uit bamboevezel en voor 7% uit polyester. Naar mensentaal vertaald, betekent het dat deze doeken een natuurlijk antibacterieel effect bezitten en dus veilig zijn voor mensen met allergieën.

Haal kamerplanten in huis

©D&M

Wist je dat planten naast hun luchtzuiverende kenmerken ook een positief effect hebben op jouw moraal en efficiëntie? Plaats ze in je werkkamer, leefruimte of op je aanrecht. Weet je niet welke planten in welke ruimte thuishoren? Wij vroegen tips aan een plantenexpert. Onlangs kregen we ook nog het goede nieuws dat plantencentra en -winkels terug open mogen, ontdek hier waar je de mooiste bloemen en kamerplanten koopt. Als je daarna nog naar mooie bloempotten zoekt, dan doe je je ogen best even tegoed aan de knappe accessoires van het Belgische merk D&M. Design potten van eigen bodem: we love!

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.