#Nieuws#Winkelen

Doe eens een (design)veiling


Geplaatst op  
Doe eens een (design)veiling ©

Er hangt mysterie rond veilingen. Is het alleen voor rijke mensen? Kan je er zelf iets verkopen? Hoe werkt het eigenlijk? Enkele tips om de drempelvrees te verlagen.

– Aan elke veiling gaat altijd een toonmoment vooraf. Alle stukken worden dan enkele dagen gepresenteerd. Het is het moment om bijzondere stukken te spotten, maar ook om vragen te stellen aan de aanwezige experts. Goed om weten: die expo is gratis en toegankelijk voor iedereen. Veilingshuizen stellen ook catalogi samen die je vaak online kan raadplegen.

– Op de dag van de verkoop moet je je naam en adresgegevens achterlaten en krijg je een plakkaatje met een nummer om te bieden. Heb je iets gekocht, dan kun je de volgende dag je stuk ophalen.

– Je mag vrij in en uit de veilingszaal lopen. Je moet trouwens de hele veiling niet uitzitten. Als het item gepasseerd is dat jou interesseerde, mag je terug weg.

– Bedenk goed vooraf wat je wil kopen en hoeveel je wil betalen. Het tempo van de veiling is hoog, soms worden er op een paar uur honderden stukken verkocht. Veel tijd om op het moment zelf na te denken is er niet.

– Als koper betaal je een percentage (meestal tussen 20 en 25 %) op het bedrag dat je neertelde voor een stuk. Dat zijn de kosten voor de veiling. Dus hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger het bedrag dat het veilinghuis krijgt. De experts van de veiling stellen op basis van hun schatting een startbedrag in maar het is niet te voorspellen of de uiteindelijke verkoopprijs veel hoger zal liggen of niet.

– Geniet van de show. Ook als je niets koopt, is zo’n verkoop de moeite om eens mee te maken. Een veiling is een beetje theater. Soms is er een battle en zijn er twee bieders die tegen elkaar opbieden. Dan stijgen de prijzen snel.

– Verzamelaars, handelaars maar ook particulieren bieden stukken te koop aan aan een veiling. Heb jij thuis een bijzonder stuk staan? Dan kan je altijd een foto mailen naar een veilingshuis en geven zij feedback.

– Op een veiling is de verkoop transparanter dan bij een handelaar. De resultaten zijn bekend: iedereen kent de startprijzen en voor hoeveel een stuk uiteindelijk verkocht wordt. Nadeel aan een veiling is dat je moet wachten tot je stuk geveild wordt en je dus dan pas je geld krijgt. Als je als verkoper je geld onmiddellijk wilt, is een veiling niet geschikt.

– Elk veilingshuis heeft zijn specialiteiten. Houd de kalender in het oog en kijk wanneer welke thema’s (schilderijen, boeken, antiek, Scandinavisch design …) aan bod komen.

– Waar moet je heen? Brussel telt enkele veilingshuizen, vaak zusterafdelingen van prestigieuze huizen uit Parijs. Zo heb je Cornette de Saint Cyr. Dit huis organiseert 11 mei een verkoop ‘Scandinavisch design’ en 9 juni een verkoop ‘Art & Design Belge’ en meubels van de Belg Serrurier Bovy (1858-1910). De ‘Summer Auction’ op 23 juni is een meer toegankelijke verkoop van meer betaalbare stukken. Bij Millon kan je 22 juni terecht voor een verkoop art deco, design en decoratieve kunst. Andere namen zijn onder andere Artcurial (Brussel), Veilingshuis Bernaerts (Antwerpen), Loeckx (Gent) en Veilingshuis De Wit (Oostende).

Deze tafel uit de serie 'Silex' van Serrurier, geschat op 5.000-8.000 euro, wordt samen met 30 andere stuks van deze ontwerper 9 juni geveild bij Cornette de Saint Cyr in Brussel.
Deze tafel uit de serie ‘Silex’ (1905) van Serrurier, geschat op 5.000-8.000 euro, wordt samen met 30 andere stuks van deze ontwerper 9 juni geveild bij Cornette de Saint Cyr in Brussel.