5 tips om over na te denken als je voor een open keuken kiest:
– Voorzie een stille vaatwasser en dampkap. Het geluidsniveau van toestellen is meestal uitgedrukt in dB(A). Handig om weten: een normaal gesprek heeft een geluidsniveau van 60 dB(A). Let er op dat je bij dampkappen het geluidsniveau vergelijkt bij eenzelfde afzuigcapaciteit.
– Een afsluitbare nis in een kastenwand doet wonderen om je keuken netjes te houden. In zo’n nis kan je losse toestellen kwijt zoals de koffiezet of de broodrooster. Gedaan met koken? Sluit de nis af en je leefkeuken wordt weer rustig.
– In een open keuken is het logisch dat de vloer in de eet- en leefzone gewoon doorloopt. Zo vormt alles een mooi geheel en integreer je je keuken echt in de leefruimte. Om dezelfde reden kozen de eigenaars van deze keuken voor twee kleuren in heel hun loft: wit (RAL 9010) en grijs (RAL 7032).
– Vergeet niet dat je wel erg netjes moet zijn als je sofa uitkijkt op je kookeiland. Een ontplofte keuken is niet echt een ontspannend zicht. Met andere woorden: een open keuken vraagt enige discipline en netheid, ofwel een hoge tolerantiegrens voor rommel.
– Zorg dat je de verlichting kan dimmen in de kookzone. Ben je aan het werk, dan heb je functioneel licht nodig. Is het tijd om te eten of bij te babbelen, dan mag de verlichting meer sfeervol zijn.
– Het leuke aan een open keuken is dat het het sociaal contact bevordert. Denk daarom goed na over de positie van de eettafel: kan je koken terwijl je rustig verder babbelt met je gasten? Een keukeneiland werkt als een sociale magneet: huisgenoten en gasten gaan al gauw rond het eiland staan om te helpen of een glaasje te drinken. Als er voldoende plaats is, kan je daarom extra zitplaatsen aan het eiland voorzien.