#Ideeën#Interieuradvies

Een schuur renoveren: tips van de professional

Alle handige weetjes voor een renovatie van een oude schuur vind je bij ons terug!
Geplaatst op  
Een schuur renoveren: tips van de professional © House Doctor

Koester je de droom om een oude schuur op te knappen en er een neo-rustieke woonst van te maken? Interieurarchitecte Marie-Laure Deldicque van La Vie Moderne werkt momenteel aan een soortgelijk project in de omgeving van Bergen. Ze vertelt je alles wat je moet weten voor je aan de slag gaat. Wij vuurden enkele cruciale vragen op haar af…

Waar moet je aan denken voor je een schuur koopt?

Informeer je eerst over de stedenbouwkundige voorschriften zodat je weet of je project uitvoerbaar is, en bereken het budget. Hou er ook rekening mee dat een oude schuur misschien gestabiliseerd moet worden om instortingsgevaar te voorkomen.

Hoe maak je een gezellige ruimte van het grote volume?

Maak een indeling in functie van de zichtlijnen en het zonlicht. Je zal ook rekening moeten houden met het bestaande dakgebinte. Vaak zijn de schuren hoog genoeg om een verdieping te installeren voor de nachtzones. Voor de dagzones kun je een open ruimte voorzien die tot aan het dak loopt zodat je een mooi uitzicht hebt op het dakgebinte.

House Doctor

Welke materialen gebruik je het best bij dit soort projecten?

Er zijn geen materialen die de voorkeur genieten, alles is mogelijk. Voor mij hangt alles af van de sfeer die je voor ogen hebt. Meestal raad ik aan om de oude elementen te behouden die de schuur zijn authentieke looks geven, zoals de bakstenen muren, het houten dakgebinte,… Voeg daar nog wat nieuwe materialen aan toe zoals beton of metaal voor een meer hedendaagse sfeer. Door de materialen op een evenwichtige manier te combineren wordt je project uniek.

Is een schuur renoveren complexer dan een huis verbouwen?

Ja, want het gebouw moet eventueel gestabiliseerd worden en je moet rekening houden met het dakgebinte: dat bepaalt de ruimte en kan beperkend werken. Om een schuur terug in goede staat te krijgen heb je tot slot vaak ambachtslui nodig.

Wat maakt dit soort gebouwen zo origineel?

Hun authentieke look. Het gaat om panden waar de tijd zijn sporen op naliet en die een echte ziel hebben. De oorspronkelijke materialen geven de algemene sfeer onmiskenbaar een aparte toets. En door zijn grote volume kun je in de schuur een origineel interieur creëren door te spelen met hoogteverschillen, met passerelles en trappen, met openingen of met de interactie tussen de ruimtes.

Bewerking door Eléa Cordier

Lees ook:

Must-visit: ontdek het prachtige Pillows-hotel in Gent

Trend: Decoratie met artistieke lijnen 

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.