#Ideeën#Interieuradvies

How to: een ruimte vergroten zonder muren te slopen

Think small, act big maar dan omgekeerd. Geef je kleine ruimte loft-allures door de juiste ingrepen.
Geplaatst op  
How to: een ruimte vergroten zonder muren te slopen © Ikea

Niet iedereen heeft het geluk om in een gigantisch huis te wonen waar er makkelijk plaats is voor alle hebbedingen die je wil uitstallen. In de realiteit moeten velen onder ons creatief zijn met elke vierkante meter woning. Je kan natuurlijk drastische maatregelen nemen en de boel beginnen slopen. Doe toch maar niet, want wij snellen je ter hulp met enkele praktische tips om je wonen instant te vergroten zonder je hamer en pick uit te halen.

Haal spiegels binnen

La Redoute

Het zal je wellicht niet verwonderen als we zeggen dat spiegels de ruimte vergroten. Als je als kind naar de kermis bent geweest, herinner je je wel de verwondering van hoe groot een spiegelpaleis – vaak niet groter dan een container – was. Spiegels reflecteren namelijk de ruimte en de lichtinval, waardoor alles wijder en lichtrijker lijkt. Hoe meer spiegels, hoe liever. Voor een volumineus effect kies je best spiegels van grotere formaten uit die je in de buurt van ramen plaatst, zodat je een weerspiegeling krijgt van het buitenleven.

Kies voor laag meubilair

Stop met je interieur vol te stouwen met mastodonten van kasten. Kies daarentegen voor laag meubilair dat ruimte creëert, zoals een lage buffetkast of consoles die de ruimte optisch vergroten. Gedaan met vechten voor plaats als je bezoekt ontvangt, zoek naar meubels die je leven gemakkelijk maken. Wat de slaapkamer betreft kijk je best uit naar schuifdeuren en lichte kleuren.

© H&M Home

Speel met het licht

Hanglampen, staande lampen of wandlampen: de keuzes zijn legio. Belangrijk is dat je rekening houdt met de locatie van je verlichting, gezien deze je ruimte ook helpt te vergroten. Licht is enorm belangrijk, sinds we niet op een tropisch eiland wonen. Wil je een sombere ruimte voorkomen? Het kan absoluut geen kwaad om extra lichtpunten in huis te voorzien, voor een maximaal ruimte-effect. Laatste verlichtingstip: blijf weg van halogeenlampen, niet zo ongezelligs als dat soort lampen.

Kies de juiste materialen uit

Of het nu voor in de slaapkamer of in de woonkamer is: blijf weg van een volledige vloerbekleding met tapijt. Het verzwaart de kamer gigantisch en heeft een verkleinend effect op de ruimte. Wil je graag meer ruimte? Kies dan voor lichte kleuren zoals parket, en licht je ruimte instant op. Voor een maximaal en grandioos effect plaats je het parket best diagonaal.

Verlicht je raampartijen

© Ikea

Weg met dikke fluwelen gordijnen, focus je op gordijnen in lichte kleuren en stoffen zoals katoen of linnen om je ramen instant lichter te maken. Lichte kleuren laten immer meer licht door, waardoor de ruimte uiteraard ook mee profiteert. Op deze manier ben je niet verplicht om je gordijnen alle dagen te openen om wat natuurlijk binnen te laten. In wintertijd blijf jij dus lekker onder het wol soezen terwijl je zachtjes door de natuur gewekt wordt!

Dit interesseert je misschien ook wel:

Valentijn alert: ontdek hier onze bijzondere DIY!

Trend: Decoratie met artistieke lijnen 

Fluweel, wol of faux fur: onze vortex decoshopping

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.