#Keuken

Koken op een houtfornuis


Geplaatst op  
Koken op een houtfornuis ©

We koken al meer dan een halve eeuw op gas en elektriciteit. Maar traditioneel koken op houtfornuizen, zoals oma vroeger deed, is helemaal terug.

Een met hout gestookt kookfornuis heeft zo zijn charmes: de designuitvoering van de toestellen, de hervonden natuurlijke kookwaarden en de combinatie koken-verwarmen zijn absolute troeven. Design uit grootmoeders tijd lijkt bovendien niet enkel nostalgici aan te spreken. Ook eigenaars van moderne woningen appreciëren de gezelligheid van een brandend vuur waarop je tegelijk kunt koken. Doordat je voldoende plaats moet hebben om je houtvoorraad beschut te stapelen, winnen deze fornuizen vooral buiten de stad aan populariteit.

Hoog rendement
Veel modellen mogen dan al nostalgie ademen, de meeste beantwoorden aan de hoogste rendementseisen. Wie wil, kan ook een warmwaterboiler aan het fornuis koppelen, zodat ook in die behoefte wordt voorzien. Daarnaast kun je bij sommige fornuizen kiezen tussen verschillende energiebronnen. Bij sommige merken heb je de keuze tussen hout of pellets. De pelletmodule laat toe afwisselend hout of pellets te stoken. De pelletbrander houdt de keuken op temperatuur, als je wilt koken voeg je houtblokken toe. Maar er bestaan ook fornuizen die naast hout op elektriciteit werken.

Rustig koken
Eén van de troeven van het koken met materialen die een grote stralingswarmte (bijvoorbeeld speksteen) afgeven, is dat gerechten die erin bereid worden hun sappigheid en smaak behouden. Doordat speksteenkachels continu blijven branden en in hun enorme massa warmte opslaan, zijn ze ideaal voor het bakken van brood en voor stoofschotels die lang moeten garen.Op de kookplaat verschilt de warmte ook naargelang de plaats waar het vuur het hardst brandt. Door je potten en pannen heen en weer te schuiven kun je gerechten aan de kook brengen of op een minder hete plaats laten sudderen. Knoppen komen er niet aan te pas.

Prijskaartje
Houtfornuizen zijn niet goedkoop. De prijs schommelt algauw tussen 4.000 en 5.000 euro. Al gaat die investering verder dan de loutere keukenfunctie: mensen kijken naar de praktische voordelen van zo’n houtfornuis en hoe ze die kunnen combineren met hun verwarmingsdoeleinden.

Tekst: Josse Devriendt