#Ideeën#Interieuradvies

5 manieren om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren

De luchtkwaliteit in je huis verbeteren kan door een paar simpele gewoontes aan te nemen
Geplaatst op  
5 manieren om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren © Pers

Wist je dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan de kwaliteit van de lucht buiten? Te veel isolatie, vocht, stof en andere vervuilende elementen in de lucht die zelfs niet waarneembaar zijn met het blote oog; de bronnen van luchtvervuiling binnenshuis zijn veelvoudig en niemand ontsnapt eraan. Desalniettemin zijn er wel dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de lucht die je inademt niet al te ongezond wordt.

1. Schakel over op natuurlijke schoonmaakproducten

De meeste schoonmaakproducten zitten boordevol giftige stoffen. Denk je dus goed te doen door grondig in elk hoekje van het huis schoon te maken met je spray allesreiniger, dan ben je, toch in ieder geval wat betreft de luchtkwaliteit in je huis, verkeerd bezig. Geef dus de voorkeur aan natuurlijke producten die zo min mogelijk ingrediënten bevatten. Natriumbicarbonaat, azijn en citroensap zijn in dit geval je best bondgenoten.

2. Haal luchtzuiverende planten in huis

De wetenschappelijke wereld is er nog niet over uit of de term ‘luchtzuiverende planten’ daadwerkelijk van toepassing is, maar groene planten dragen ontegensprekelijk hun steentje bij tot een gezonde luchtkwaliteit binnenshuis. Kies je luchtzuiverende plant niet enkel op basis van hoe hij eruitziet, maar ook rekening houdend met de zorgen die hij nodig heeft. Ben je graag met planten bezig en wil je de hipste exemplaren in je interieur? Opteer dan voor een Monstera of een Calathea. Clorophytum en Areca zijn voor wie houdt van vaste, vertrouwde waardes, vetplanten en cactussen voor wie de neiging heeft om zijn planten te vergeten.

luchtkwaliteit

3. Haal een geurverdamper en luchtzuiverende oliën in huis

Etherische oliën zijn ideale hulpmiddelen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Ze bestrijden bacteriën, zuiveren en ontsmetten de lucht en laten bovendien een aangenaam geurend parfum achter. Je kan ze gebruiken nadat je gekookt hebt, ‘s morgens vroeg om het huis op te frissen of overdag om de kamers waarin geleefd wordt heerlijk te parfumeren. Ben je er niet mee vertrouwd, begin dan met klassiekers zoals ravintsara of eucalyptus. Heb je nood aan een extra opkikker, kies dan voor citrusvruchten. Citroen en pompelmoes zijn ideaal voor je humeur en om je energieniveau een boost te geven. Let wel op dat je niet al te kwistig wordt met etherische oliën, ze werken immers het best in beperkte dosis (ze worden vaak ook afgeraden voor ruimtes waarin zwangere vrouwen of kinderen vertoeven). Wij zochten alvast drie mooie geurverdampers voor je uit, kwestie van het nuttige met het visueel aangename te combineren.

4. Let op vluchtige componenten

Plastics, verf, lijm, lak, oplosmiddelen en spaanplaten bevatten allen in wisselende mate partikels die, indien ze zich verspreiden in de lucht, schadelijk zijn voor je gezondheid. Let erop dat de merken waarvan je deze producten koopt, produceren op een manier die conform is met de milieuwetgeving of koop deze spullen tweedehands, dan zijn de partikels reeds vervlogen. En hou punt 5 altijd in acht, zeker als je woont in een recent gerenoveerd of gebouwd huis.

5. Verlucht elke dag

Zonder twijfel de beste tip om een goede luchtkwaliteit binnenshuis te garanderen: open een of meerdere keren per dag de ramen om de lucht in huis te verversen. De huidige bouwmaterialen garanderen zo’n goede isolatie dat er tegenwoordig minder uitwisseling is tussen buiten- en binnenlucht dan enkele jaren geleden. Hoe beter de luchtkwaliteit, hoe beter je levenskwaliteit, dus gooi open die ramen, liefst zo vaak mogelijk.

Hou je van planten? Lees dan ook ‘Van de tuin recht naar je bord: maak kennis met The Plant Pharmacy‘.