#Publireportage

Met deze tips kies je de beste interieurverlichting

Verlichting kiezen is niet gemakkelijk, maar met onze leidraad verloopt het kiezen een stuk vlotter!
Geplaatst op  
Met deze tips kies je de beste interieurverlichting © Artemide via Lampen24.be

Het wordt vaak onderschat, maar verlichting is een van de grootste sfeermakers in huis. Als je een huis hebt met veel lichtingang dan zit je overdag wel goed, maar ‘s avonds is toch echt iedereen aangewezen op z’n eigen creatieve skills om het huis te voorzien van een mooie ambiance. Wil je een moderne sfeer, of juist een romantische sfeer? In dit artikel geven we je alle tips en tricks om de juiste sfeer te creëeren die bij jouw interieur past.

Hoe kies ik mijn verlichting?

Basisverlichting

Als je in huis de juiste sfeer wilt creëren door middel van verlichting, dan zijn er wat punten waar je rekening mee moet houden. Het is goed om basisverlichting als prioriteit te maken. Deze verlichting is de meest functionele verlichting die ons van licht voorziet wanneer het donker wordt. Esthetisch gezien bestaat basisverlichting over het algemeen uit een plafondlamp of spots, die de kamer egaal verlichten. Het beste is om te kiezen voor een verlichting die niet te fel is, vooral als je de intentie hebt om nog meer verlichting aan te schaffen om de sfeer compleet te maken. Wat helemaal handig is, is als je je basisverlichting aanschaft met een dimfunctie. Zo kun je altijd kiezen of je behoefte hebt aan een feller of zwakker licht.

LED module met drie spots ‘Arvin’ van wit en chroom metaal, Lampenwelt.com via Lampen24.be

Accentverlichting

Als je een mooi meubelstuk of schilderij hebt dar je graag extra wilt accentueren, dan kies je voor accentverlichting. Dit kan een prachtige uitstraling geven aan het object, en bijgevolg ook aan de kamer, althans als het op de juiste manier gebeurd. Je kunt kiezen voor een spot van bovenaf, maar ook een accentverlichting van onder kan een uniek effect geven. Ook kun je deze verlichting gebruiken om een specifiek deel in de kamer extra te belichten, zoals bijvoorbeeld een leeshoekje. Zo hoeft de basisverlichting niet op volle kracht te werken als er iemand zit te lezen. Zorg er overigens voor dat de accentverlichting in harmonie is met de basisverlichting. Je kunt ook de optische uitstraling van een ruimte veranderen door middel van accentverlichting. Je kunt de ruimte breder, smaller, hoger, of lager laten lijken door de verlichting op bepaalde punten te laten schijnen.

Glazen wandlamp ‘Jemima’, Lampenwelt.com via Lampen24.be

Sfeerverlichting

Tenslotte kun je werken met sfeerverlichting. Deze verlichting tovert de kamer om tot een sfeervolle, warme ruimte waar iedereen zo van houdt. Een mooie staande lamp in de hoek, of een knappe bijzetlamp op het dressoir. Voor de keuze baseer je je best op je meubels en de inrichting van je huis. Leuke tip: plaats je sfeerverlichting tussen je planten om prachtige schemeringen en een magische sfeer in je interieur te creëren. Selecteer je sfeerverlichting zorgvuldig uit, don’t overdo it.  Zorg ervoor dat er vanuit bepaalde hoeken een mooie sfeerverlichting komt, maar don’t overdo it! De verlichting moet fijn aanvoelen aan de ogen en niet te fel zijn.

‘Eos’ tafellamp met een ganzenveren lampenkap en stalen voetstuk, Umage via Lampen24.be

Voor welke sfeer kies jij?

Nu je weet wat voor soorten verlichting er bestaat om een kamer de juiste sfeer te geven, is het aan jou om te bepalen welke stijl je graag terug ziet in je huis. Heb je een modern interieur en wil je dit extra accentueren? Kies dan voor passende verlichting met een minimalistische en/of industriële look. Ingebouwde spots met een strak design werken goed als basisverlichting, waarbij je en kunt kiezen om in het midden een grote moderne hanglamp te hangen, als centrale blikvanger in de kamer. Moderne verlichting komt meestal in zwarte of grijze kleuren. Als je de kamer daarentegen een luxe uitstraling wilt geven, dan is het een goed idee om aan verschillende donkere punten in de kamer sfeerverlichting toe te voegen. Zorg ervoor dat deze verlichting niet te fel is. Deze verlichting is enkel om extra sfeer aan je huis te geven en om donkere hoeken te vermijden. Hou je van een romantische gloed in huis? Maak de ruimte hier en daar  af met sfeervolle bijzetlampen en kaarsen. Onthou: het belangrijkste is dat de lampen die je kiest, overeenkomen met de meubels en kleuren die je al in huis hebt. Zo creëer je een harmonieus interieur en heb je een ruimte waar je heerlijk in tot rust kunt komen.

Maak je eigen lichtplan

Als je onze tips een beetje gevolgd hebt, heb je tot hiertoe wel een idee van wat zal werken en wat niet. Om de puntjes op de i te zetten maak je voor jezelf een lichtplan. Zo maak je ongetwijfeld de beste keuzes. En mocht je achteraf nog wijzigingen willen doorvoeren, heb je alvast een handig plan voorhanden. Hoe je te werk gaat? Teken de ruimte die je wil verlichten op schaal, en begin met de functionele basisverlichting. Eenmaal je dat gedaan hebt, kun je makkelijk zien welke plekken geschikt zullen zijn voor extra sfeerverlichting. Teken ook de schakelaars en stopcontacten op het lichtplan. Zo kun je makkelijker controleren of je alles hebt wat je nodig hebt om je verlichting aan te sluiten.

Maak kennis met Lampen24.be

Eenmaal je lichtplan af is, kun je in actie treden. Er rest je enkel nog de keuze van de gepaste verlichting voor je interieur! Of je meteen weet wat je wil of nood hebt aan wat inspiratie, wij hebben een laatste tip voor je: lampen24.be. Een website volledig gewijd aan verlichting, waar je uit 30.000 lampen voor binnen én buiten kunt kiezen. Het breed assortiment aan plafondverlichting bestaat niet alleen uit halogeen gloeilampen maar natuurlijk ook uit ledlampen, die wat zachter voor je portefeuille zijn. Lampen24.be biedt ook een gratis retourservice aan, wat handig is als je verschillende stijlen wil uittesten. Reden te meer om het aanbod van deze verlichtingsspeler te verkennen. 

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.