#Badkamer#Inspiratie

Een open badkamer, wel of geen goed idee?


Geplaatst op  
Een open badkamer, wel of geen goed idee? ©

Je ziet ze vaak in hotels en in luxueuze badkamercollecties van grote merken. Maar is een badkamer die één geheel vormt met de slaapkamer nu wel of geen goed idee? De pro’s en contra’s op een rij.

Wél een goed idee want …

Cocooneffect
In een badkamer die overloopt in de slaapkamer heerst de sfeer van een behaaglijk warm nest. Ideaal om er te ontstressen, ver weg van de alledaagse drukte.
Aandacht voor esthetiek
In een open badkamer staat het esthetische aspect extra in de kijker: je zult meer aandacht besteden aan de inrichting van een open badkamer dan aan die van een kleine, louter functionele washoek. Een open badkamer leent zich bijvoorbeeld uitstekend om eindelijk dat eilandbad te installeren dat als een sculptuur midden in de ruimte troont.
Meer daglicht
Het is niet altijd evident – of opportuun – om veel ramen in je badkamer te plaatsen. De muren slopen tussen de badhoek en de slaapkamer kan een mogelijkheid zijn om meer daglicht binnen te halen.
Ruimtegevoel
Tot voor kort kreeg de badkamer vaak maar een klein hoekje van het huis toegewezen. Dankzij het concept van de open badkamer vergroot het volume van de badhoek, zelfs al blijft de oppervlakte misschien dezelfde. Door de ruimtes open te houden oogt het geheel visueel heel licht en verloopt de circulatie vlot.
Alles binnen handbereik
Meestal zit de dressing geïntegreerd in de slaapkamer, of ze ligt er vlak naast. Dat je garderobe zich ook dicht bij de badkamer bevindt, kan heel praktisch zijn, want op die manier heb je je kleren en accessoires altijd bij de hand.

Géén goed idee en wel hierom …

Gevaar voor vocht
De badkamer is in essentie een plek die veel vocht genereert, wat ongemak kan meebrengen voor de slaapkamer zoals condensatie op de muren en ramen. De hoge vochtigheid kan zelfs allergieën of problemen met de luchtwegen verergeren – zelfs bij de aanwezigheid van een goede ventilator (die vaak redelijk wat lawaai maakt).
Temperatuurverschil
Een badkamer vraagt om hogere temperaturen (tot 22 à 23 °C) dan een slaapkamer. Wanneer ze in elkaar overlopen, gaat er veel warmte verloren. Het is ook moeilijker om een grote ruimte snel op te warmen.
Minder privacy
Je nagels knippen, je benen scheren … Niet iedereen voelt zich geroepen om die momenten te delen met zijn huisgenoten. Een bad nemen of onder de douche staan is trouwens hét moment om weer tot jezelf te komen en ook daar wil niet iedereen altijd gezelschap bij.
Ander ritme
Als je partner ‘s morgens vroeger opstaat dan jij, zal het neerplenzende water van de douche jou wellicht ook wakker maken. Een verschillend leefpatroon kan nog meer problemen veroorzaken, denk maar aan licht of lawaai (radio, haardroger, elektrisch scheerapparaat, ventilator …).
Onbeschut
Enorme inloopdouches met glazen panelen zijn vandaag helemaal in. Wanneer je zo’n douche in een grote ruimte plaatst, kan dat een wat verloren en onbeschut gevoel opleveren.