#Nieuws#Portret

Porselein om (weer) verliefd op te worden

Nooit gedacht dat grootmoeders servies nog hip kon zijn? Think again, want Eve Vaucheret maakt er heuse kunstwerkjes mee.
Geplaatst op  
Porselein om (weer) verliefd op te worden © Eve Vaucheret

Eve Vaucheret heeft een passie voor porselein. En die passie werkt aanstekelijk. Haar studio Porcepolis, die voor het eerst zijn deuren opende in 2011, is zowel haar werkplaats als the place to be voor al wie wil leren om met porselein iets moois te creëren.

Hoe is de passie voor porselein bij jou ontstaan?

“Op mijn zestiende zei ik: ‘ik wil creaties maken in keramiek’. Het was een beetje een sprong in het duister, want niemand in mijn familie is buitengewoon creatief aangelegd. Daarom leek het me ook geen realistisch plan, maar keramiek is iets waar ik altijd al mee bezig ben geweest, dus voor mij was het een logische keuze. Ik heb het gestudeerd aan La Cambre en kwam tijdens mijn laatste jaar op het idee om de studio te lanceren. En zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Hoe ga je te werk?

“Sinds twee jaar maak ik eigen collecties. Voor de laatste heb ik mijn inspiratie gehaald uit het verleden, de traditionele technieken die al generaties lang worden doorgegeven. Zo heb ik gewerkt met blauw, wat de meest gebruikte kleur ter wereld is, vermoedelijk omdat hij ook het meest betrouwbaar is, weinig aan variaties onderhevig. Ook heb ik bv. kintsugi toegepast, een Japanse techniek waarbij goud op breuklijnen wordt gezet om van het meest kwetsbare aspect van het ontwerp het meest opvallende accent te maken.”

porselein

Denk je dat het mogelijk is om grootmoeders servies nieuw leven in te blazen?

“Ja, absoluut. Dat is ook het idee van mijn ‘2nd life’ project. Elk jaar maak ik nieuwe creaties met borden die ik vind op rommelmarkten en antiekverkopen. Deze borden zijn perfect recycleerbaar, dus vind ik het zonde dat ze vaak weg worden gedaan. Servies wordt vaak van de hand gedaan omdat men het ouderwets vindt. Met ‘2nd life’ probeer ik daar een mouw aan te passen door te laten zien dat je met de juiste techniek ook van een oud servies een hebbeding kan maken.”

Wat doe je zelf het liefst?

“Nieuwe dingen uitproberen en mijn ideeën, zelfs de wildste, in praktijk brengen. Ik hou ervan om kunstobjecten en alledaagse gebruiksvoorwerpen met elkaar in dialoog te laten treden. Ik maak noch het één, noch het ander, maar eerder een mix van beide. Voor mij zijn beide ultieme creatieve communicatiemiddelen. Niks mooiers dan een alledaags gebruiksvoorwerp dat ook een kunstwerk is. Die mix interesseert en intrigeert me.”

UNBROKEN CUP #porcelain #ceramics #ceramique #porcelaine #sgraffito

A post shared by Eve Vaucheret (@evevaucheret) on

Meer info over Eve Vaucheret en haar werk kan je vinden op www.vev-porcelaine.com.
Studio Porcepolis, Paleizenstraat 143, 1030 Brussel, www.porcepolis.be.

Meer lezen dat inspireert? Check dan ook Van de tuin recht naar je bord: maak kennis met The Plant Pharmacy en 30 must-have items om je huis en terras om te toveren tot een tropisch paradijs.