#Hoe woon jij?#Inspiratie

Binnenkijker: van psychiatrisch ziekenhuis tot moderne woning

Laat je inspireren door deze moderne, maar warme woning in een uniek pand.
Geplaatst op  
Binnenkijker: van psychiatrisch ziekenhuis tot moderne woning © Tim Joseph

Vijf kilometer van Leuven vinden we een gerenoveerd psychiatrisch ziekenhuis. Achter deze met geschiedenis gevulde muren schuilt een appartement met een modern interieur, dat tegelijkertijd aanvoelt als thuis. Didier en zijn echtgenoot wonen in wat vroeger het hoofdgebouw was van het ziekenhuis.

Het psychiatrisch ziekenhuis sloot zo’n twintig jaar geleden haar deuren en tien jaar later begonnen de renovaties van de verschillende paviljoenen. Langs de buitenkant is alles net zoals vroeger, maar de binnenkant kreeg een grote make-over. Waar ooit oude muren stonden, vind je nu moderne appartementen. Het koppel koos bewust niet voor een nieuwbouw. ‘De charmes van het gebouw en de achterliggende geschiedenis is vast en zeker een van de redenen waarom we voor dit pand kozen’ vertelt Didier.

© Tim Joseph

Voor de inrichting van het interieur kreeg Didier carte blanche van zijn echtgenoot. Toen ze het appartement eind 2019 kochten, begon hij onmiddellijk met het interieur samen te stellen. Didier is grote fan van Scandinavische interieurs. Tegelijkertijd was het voor hem belangrijk om een tijdloos interieur te creëren en niet louter verder te bouwen op een trend. Hoewel Didier zich dus liet inspireren door de Scandinavische stijl, was dit geen must. Het belangrijkste in een interieur volgens hem? Een plek die zorgt voor een goed gevoel. ‘Ik wil echt een zen gevoel krijgen als ik in mijn appartement binnenstap’ aldus de eigenaar.

Hoewel velen van ons naar Pinterest of Instagram grijpen om zich te laten inspireren, deed Didier dat bewust niet. ‘Ik wil niet dat mijn interieur een kopie is van iets wat ik online heb gezien. Het interieur blijft een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid en smaak.’ Op die manier groeide het interieur geleidelijk aan en kreeg het zijn organische vorm zoals vandaag.

© Tim Joseph

Waar het allemaal begon? Met de Vitra Eames Olifant. ‘Dat was één van de eerste accessoires die ik kocht en ik had onmiddellijk het gevoel dat ik deze moest integreren in het interieur’, vertelt Didier. Daarnaast vind je ook de Eames House Bird terug in de woonkamer.

Voor het merendeel liet Didier de inrichting van het interieur wat op zich afkomen. De kussens kocht hij bij baenkeen winkel in Nieuwpoort. Ook de roze plaid vond hij in een leuk winkeltje aan de kust.

Modern en huiselijk interieur

© Tim Joseph

De Scandinavische hedendaagse stijl met een eigen toets vind je terug doorheen het hele appartement. Als je binnenstapt, valt er onmiddellijk één ding op: de gekrakeelde tegels in munt in de keuken die doorlopen over de hele muur. Deze geven je het gevoel dat de compacte keuken doorloopt tot waar de eettafel staat. Dat was ook een bewuste keuze, net vanwege de grootte van het appartement. ‘Het appartement is maar 80m², dus is het belangrijk dat je via verschillende accenten meer ruimte creëert’, vertelt Didier. De muntgroene kleur zorgt voor een zachte accentmuur die makkelijk combineerbaar is met accessoires en meubels.

Didier koos voor een moderne inrichting, maar wou vooral geen clean interieur. ‘Het is zwart-wit wonen, maar het is belangrijk om het ook warm te houden’, legt hij uit. Door kleur toe te voegen maakt hij het interieur niet alleen gemoedelijker, maar dus ook tijdloos. Het zachte kleurenpalet zorgt er namelijk voor dat je de inrichting van het appartement niet snel beu bent.

© Tim Joseph

‘Ik vind een accentmuur in een felle kleur heel mooi, maar ik weet ook uit eigen ervaring dat je dat op korte tijd beu bent’, vertelt Didier. Vandaar de keuze om de zachte pastelkleuren zoals munt en lichtroze vooral terug te laten keren via accessoires: kussens, dekens, tapijt etc. Die kun je gemakkelijk vervangen als je toe bent aan iets nieuws!

Een oase van rust

© Tim Joseph

Het hele appartement is een werkelijke oase van rust, van de woonkamer tot de slaapkamer. Opvallend is dat Didier hier wel koos voor een intense groene kleur: ‘Hiermee wou ik een luxesuite nabootsen’. Met accessoires zoals goudkleurige lampen voegt hij opnieuw wat warmte toe aan de kamer. De donkere muren zorgen er dan weer voor dat het lijkt alsof je in een cocon zit, lekker gezellig dus.

Om ook hier de typische gestroomlijnde look tegen te gaan, integreerde Didier verschillende persoonlijke elementen doorheen het interieur. In de slaapkamer hangt een schilderij van de Leuvense kunstenaar Marcel Cockx, gemaakt ter gelegenheid van Didiers geboorte. ‘Dit is eigenlijk de eye catcher van de ruimte, maar zorgt ook voor een huiselijk gevoel net omdat het dat persoonlijke karakter heeft’, vertelt Didier.

© Tim Joseph

Waar Didier elders in het appartement de clean look vermeed, pastte hij dit wel in de badkamer toe. Daar vind je het traditioneel zwart-wit wonen terug, maar voorziet hij toch een subtiel element: een badmat in het lichtroze. De kleur die je ook in de woonkamer terugvindt. Hoewel we hier wel de typische gestroomlijnde inrichting aan zet is, creëert Didier ook hier een oase van rust. ‘Bij de badkamer is het belangrijk dat je stilstaat bij de verlichting. In combinatie met de regendouche en goede producten creëer je instant dat wellness gevoel’, aldus Didier. De witte, verticale tegels zijn bovendien een leuke knipoog naar het psychiatrische ziekenhuis.

Ademruimte

© Tim Joseph

Aan de schuine zijde van het dak zijn twee Velux-dakramen voorzien. Deze zaten niet in de originele plannen, maar zijn vast en zeker een mooie toevoeging aan de woning. Zo komt er voldoende licht binnen in het appartement, maar ze geven je ook het gevoel dat je voldoende ademruimte hebt. Ook de hoge plafonds zorgen ervoor dat het compacte appartement groter lijkt dan het werkelijk is. ‘Als ik nu naar boven kijk zie ik de wolken voorbijkomen en dat is vast en zeker rustgevend. Je voelt eigenlijk een verbinding met buiten’, vertelt Didier.

© Tim Joseph

In de hoogte werken is één van de slimste dingen die je kunt doen als je met een kleine ruimte aan de slag moet gaan. Ook hier spelen accessoires een belangrijke rol. In de woonkamer koos Didier voor een kader van 2 op 3 met een foto van actrice Marlene Dietrich. ‘Op de foto kijkt ze naar boven, wat ervoor zorgt dat ze jouw blik meeneemt’, vertelt Didier.

Accessoires zoals de kunstwerken maken van dit appartement dan ook een échte thuis, wat ook Didier beaamt: ‘Het is werkelijk ons interieur, een plaats waar we helemaal tot rust komen na een zware dag.’

Geschreven door stagiaire Sien Van de Wouwer

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.