#Badkamer#Inspiratie

Voor & na: de metamorfose van een prachtige badkamer in Antwerpen

Tijdloos, clean en sereen. Deze badkamer ga je geweldig vinden als je into minimalisme bent!
Geplaatst op  
Voor & na: de metamorfose van een prachtige badkamer in Antwerpen © Olivier Van Daele

Hoe de badkamer van een interieurarchitect eruit ziet? Tijdloos. Althans, dat is toch het geval bij het koppel Koenraad en Veerle, dat het interieurarchitectuurbureau KOVE leidt. Zij gaven een verouderd appartement in Antwerpen een minimalistische make-over. In de badkamer werd een aangename ruimtelijkheid gecreëerd door enkele doordachte ingrepen.

“Voor dit project kregen we carte blanche, want het ging om onze vorige flat” grapt Koenraad. “We stripten het volledige appartement maar wilden dat het authentieke karakter uit 1850 overeind bleef. Hoewel we veel ideeën qua materialen en mogelijkheden hadden, botsten we toch ook wel op enkele limieten. We wilden alle sanitaire voorzieningen zoals het bad, de douche, de wastafel, de wasmachine en een opbergruimte in één kleine ruimte integreren” vervolgt Koenraad. In de flat woonde het koppel met hun twee tienerkinderen van veertien en vijftien jaar.

Tussen heden en verleden

Om deze badkamer van minder dan 13 vierkante meter van maximale opbergruimte te voorzien, puzzelde het koppel heel wat. “Uiteindelijk beslisten we om de deur 15 centimeter te verplaatsen, zodat we genoeg ruimte konden vrijmaken voor een kastenwand. Daarnaast sloopten we een tussenmuur die ergens in de jaren zestig gebouwd werd. We kwamen toen tot de vaststelling dat de originele moulures van het plafond in de badkamer doorliepen.” De badkamer behield nog enkele authentieke elementen zoals de houten visgraatvloer. Koenraad: “Wij houden van architectuur en trachten deze liefde in al onze projecten door te trekken en te versterken. Zuivere lijnen en warm minimalisme zijn typisch voor onze huisstijl. Blijkbaar noemen ze die trend tegenwoordig ‘japandi’, maar wij zijn er al 18 jaar mee bezig. Echte materialen met een mooie veroudering of zuivere materialen gaan een sterk contrast aan met het verouderde visgraatparket. Contrasten zijn ons ding, en niet alleen in het zwart of wit, maar vooral in textuur of in een overgang tussen oud en nieuw.”

Tijdloos design

Het kleurenpalet in deze badkamer bleef bewust neutraal, om de rust te bewaren. De zachte grijze tinten op de muren en het plafond, het gebruik van witte Corian, gerookt glas, een lichtgrijze spateltechniek op de kolomkasten en douchewanden en het kraanwerk van rvs… De badkamer is ontworpen om weerstand te bieden aan tijdelijke trends. “De badkamer was op een viertal maanden klaar. Een project waar we heel trots op zijn, gezien de erbarmelijke staat van de ruimte ervoor” aldus Koenraad van KOVE interieurarchitecten.

Voor:

Na:

© Olivier Van Daele

De badkamer is minimalistisch maar warm met zijn houten visgraatparket. De ruimte combineert witte elementen zoals in het vrijstaande bad van Corian en de ‘Pear’ wastafel (Agape) met een zachtgrijs in het douchescherm van gerookt glas en panelen van cementvezelplaat (MOAB80). Kraanwerk (CEA). De douchepanelen in deze badkamer zijn van cementvezelplaat en kregen een microtopping. De combinatie met het rvs kraanwerk (CEA) is puur en simpel.

Wil je renoveren met respect voor de geschiedenis van een huis? Behoud dan enkele originele aspecten en combineer met hedendaagse elementen. In deze badkamer werd het originele houten visgraatparket behouden. De staande lavabo (model Pear van Agape) geeft de moderne inrichting een speelse twist. De interieurarchitecten kozen hier voor subtiele contrasten. Deze ruimte speelt met oud en nieuw, met kleuren en texturen. De grijs getinte douchewand steekt subtiel af tegen het wit van de badkuip van Corian.

Meer info?

Kove.be