#Inspiratie

Zien: de innovatieve stadstuin van interieurarchitecte Anouk Taeymans

Kijk mee hoe Anouk de tuin van haar dromen via tuinaannemer.be ontwierp
Geplaatst op  
Zien: de innovatieve stadstuin van interieurarchitecte Anouk Taeymans ©

Hoe je een klein stadstuintje toch ruim en groen genoeg doet aanvoelen? Laat dat over aan interieurarchitecte Anouk Taeymans die samen met tuinaannemer Egon Stornebrink haar achtertuin een duurzame, slimme én esthetisch verantwoorde make-over gaf.  

Een creatieve invulling van haar stadstuin in Berchem, dat stond twee zomers geleden op Anouk Taeymans’ planning. Zo gedacht, zo gezocht: via tuinaannemer.be, het Vlaamse platform van VLAM om je zoektocht naar een betrouwbare tuinaannemer te vergemakkelijken, vond de interieurarchitecte de geschikte sparring partner. “Onze buitenruimte is vorig jaar aangelegd en ik vraag me af waarom we daar zo lang mee gewacht hebben (lacht). We genieten er elk moment van, bij mooi weer maar evengoed buiten het seizoen. En dat komt door de doordachte inrichting, waarbij we voor elke ‘tuinverdieping’ een verschillende sfeer creëerden.” legt Anouk uit.

Duurzame collab

Haar oog viel op de expertise van tuinaannemer Egon Stornebrink, die gespecialiseerd is in het vormgeven van kleine buitenruimtes. Anouk vertelt: “Via tuinaannemer.be kwamen we in contact met elkaar en het klikte meteen: zijn visie op een stadstuin, mijn ideeën als interieurarchitecte… De buitenruimte is een échte co-creatie, waarbij we als gezin een duidelijk beeld hadden van de esthetiek die we nastreefden en Egon goed wist hoe hij dat duurzaam naar de praktijk kon vertalen. We overliepen de verschillende mogelijkheden per verdieping, inclusief het potentieel van het dak. Eigenlijk ging dat allemaal supervlot: van een eerste brainstormsessie over het opmeten en een gedetailleerde offerte met een plantenoverzicht tot een concreet plan en de uitvoering van de werken zelf. In minder dan een halfjaar was onze tuintransformatie een feit.”

Drie outdoor niveaus

Ten huize Taeymans bevindt de ‘achtertuin’ zich niet alleen op het gelijkvloers, de Berchemse rijwoning heeft nog twee extra verdiepen waar buiten ontspannen kan worden. De gelijkvloerse verdieping – deels in schaduw gehuld – kreeg een ruwe warme basis met enkele afgeronde vormen en de nodige jungle vibes: grote borders met grotendeels wintergroene planten en varens, een kiezelpad en een meerstammige winterlinde. Hier sluiten kastanjeschilfers als bodembedekking mooi aan bij de kleur van de kiezel, die op zijn beurt matcht met de vloertint binnenshuis. Op de eerste verdieping kwam er een zonneterras in padouk, met loungezetels en losse bloempotten in verschillende groottes. De geverfde muur – in warm grijs met groene ondertoon – licht het geheel enorm op. Een mediterrane vibe zet hier de toon, met klimaatrobuuste planten die de volle zon en wind goed verdragen. ​Tot slot is er nog een prachtig dakterras dat de overige 25 m2  van het dak, die grotendeels ingepalmd is door zonnepanelen en dakkoepels, inneemt. Genoeg ruimte voor een biodivers groendak, een lichtgewicht pluktuin en een houten terras met bankje om kussens op te bergen.

Zelf beginnen aan een stadstuin? Volg deze handige tips

Blend binnen en buiten slim.

Interieurarchitecte Anouk Taeymans: “Een veel gemaakte fout is het letterlijk nemen van binnen en buiten die in elkaar overlopen. Mensen kiezen dan voor een tegel die zowel binnen als buiten kan, maar dat geeft vaak een koude uitstraling en weinig gezelligheid, ook akoestisch vaak niet top. Dat kan je vermijden door met een ander materiaal maar wel dezelfde kleur te werken. Denk aan een houten vloer, in een lichte tint, en een bijpassende kiezel. Met kleur spelen is vaak een praktische én budgetvriendelijke oplossing om interieur en exterieur sfeervol op elkaar af te stemmen. Zo kan je ook grote planten aan een raam zetten om de connectie met buiten te maken.” ​

Denk met de seizoenen mee.

Tuinaannemer Egon Stornebrink: “Het is niet alleen belangrijk om te kijken welke planten op welke plek het best zullen gedijen, maar ook om met de seizoenen mee te werken. Er bestaan heel wat wintergroene planten die hun bladeren of groene kleur in de winter behouden, en heel wat winterharde planten die de vrieskou kunnen overleven om in de lente opnieuw te bloeien. Zo haal je het maximum uit je stadstuin en kan je ook bij slecht weer genieten van een mooi zicht, seizoen na seizoen.”

Vergeet gras, ga voor gelaagd.

“Als tuinaannemer werk ik graag in volumes, door vaste planten af te wisselen met grotere planten en heesters. Overal lavendel of grassen in dezelfde maat wordt nogal snel saai, dat voorkom je door de hoogte op te zoeken en in lagen te werken. Kleine tuintjes lenen zich zelfs vaak voor een meerstammige boom. Anderzijds blijft gras een uitdaging, omdat gras veel lichturen nodig heeft en de zon dikwijls niet tot in alle delen van de stadstuin raakt. Gevolg is plekken met weinig gras en veel modder… Laat je professioneel adviseren met een beplantingsplan dat rekening houdt met zon en schaduw in je stadstuin. Dat is belangrijk voor een goede groei van je planten én geeft je meteen zicht op de vele mogelijkheden. Denk aan ‘grasalternatieven’ zoals kiezel, plantenborders of waterdoorlatende fundering met kruipplanten.”

Hou een moodboard bij.

Stornebrink: “Het is fijn om als tuinaannemer carte blanche te krijgen, maar even fijn om samen die stadstuin aan te leggen. Hou gerust een moodboard bij van tuinen die je leuk vindt of ideeën die je inspireren. Een tuinaannemer helpt je dan om die te vertalen naar jouw stadstuin, rekening houdend met ligging, zoninval… Tijdig contact opnemen is altijd goed: zo stellen we een haalbare planning op, van eerste verkennend gesprek tot de uiteindelijke uitvoering van de werken. Het kan nooit kwaad om je tuinaannemer al in een vroeg stadium van de bouw te betrekken, kwestie van materialen en stijlen af te stemmen.”

Benut elke vrije ruimte.

Stornebrink: “Er is nog heel wat onbenutte ruimte in de stad, met veel potentieel voor terrassen en daktuinen! Mensen staan er vaak niet bij stil, maar een klein stukje groen kan een wereld van verschil betekenen, voor je persoonlijke beleving maar ook voor de natuur, de biodiversiteit… Ik hoor vaak achteraf ‘hadden we dat maar eerder gedaan’. Mensen denken soms ook dat een tuinaannemer onbetaalbaar is, maar dat klopt niet. Binnen elk budget kan je leuke groene ideeën uitwerken.”

Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be.