#Adresjes#Restaurants

Zien: de interieurs van de tien beste restaurants ter wereld

De crème de la crème van restaurants laat je niet enkel culinair watertanden... Ook de interieurs zijn om van te smullen!
Geplaatst op  
Zien: de interieurs van de tien beste restaurants ter wereld © Ivan Salinero

Zopas werd de lijst met de top 50 van beste restaurants ter wereld bekendgemaakt, en jawel, België vertegenwoordigt een plaats op deze prestigieuze lijst die sinds 2002 het summum van de gastronomie in de kijker plaatst. Topchef Peter Goossens sluit met het Hof van Cleve uit Kruishoutem op de 43e plaats netjes aan bij de culinaire internationale elite. Wij vroegen ons af of de interieurs in deze zaken even verrukkelijk zouden zijn als de gerechten die ze er serveren. Kijk mee en oordeel zelf…

1. Le Mirazur 

© Le Mirazur

Frankrijk prijkt bovenaan de lijst met dit restaurant gelegen aan de Côte d’Azur, geleid door chef Mauro Colagreco. Een eer voor de Italiaans-Argentijnse kok én tegelijk ook voor het land, want dit is de eerste keer dat een Franse zaak zich zo’n overwinning mag toeschrijven. Colagreco inspireert zich voor zijn culinaire genialiteiten op het maritieme, het naburige gebergte en lokale fruit- en groentesoorten. Fijn designweetje: Le Mirazur werkt voor zijn porseleinen serviesgoed samen met ‘onze’ Piet Stockmans, Belgische designer en keramist.

En het interieur? Naast een spec-ta-cu-lair zicht via een panoramische raampartij op een azuurblauwe zee, is ook het interieur de moeite. Le Mirazur’s heldere interieur bestaat uit een zacht kleurenpalet van beige en lichte houttinten. Het idyllische ronde gebouw uit de jaren dertig kijkt uit over het pittoreske kuststadje Menton.

2. Noma

© Noma

Dit Kopenhaagse restaurant bezette al meerdere keren – vier om precies te zijn – de eerste plaats. Daarmee bewijzen de Denen dat de Nordic cuisine erg gesmaakt wordt, zowel lokaal als internationaal. Noma wordt geleid door René Redzepi, die algemeen geroemd wordt voor zijn vernieuwing in de Deense keuken.

En het interieur? Denemarken is het land van design, de verwachtingen voor dit interieur mogen daarom hoog zijn. Needless to say dat dit tweesterrenrestaurant ze met gemak inlost: het interieur is een Scandinavische parel. Een jaar geleden verliet het legendarische restaurant zijn pakhuis in de stad om te investeren in een stadsboerderij tussen het groen en aan het water. Het interieur is volledig bekleed met edele houtsoorten, van de vloer tot het plafond en de meubels. Sobere elegantie in harmonie met de natuur.

3. Asador Etxebarri

© Asador Etxebarri

Maar liefst drie (!) Spaanse restaurants maken deel uit van de top tien. Dit restaurant uit het Baskenland wordt aangevoerd door chef Víctor Arginzoniz, een waar gril-genie. Asador Etxebarri werkt met een keuken op houtvuur die zorgt voor de vurige smaak in de gerechten, waar zowel vlees, vis tot zelfs de groenten en fruit smaakvol geroosterd worden.

En het interieur? Bij Asador Etxebarri kom je terecht in een typisch Baskische boerderij. Eten is er zowel culinair als esthetisch een ervaring, waar je in een enorme bergchalet annex schuur met op de achtergrond een gigantische open haard je zinnen laat prikkelen. Het is er pretentieloos en heerlijk landelijk. Je wordt er omgeven door baksteen, hout en een prachtig berglandschap.

4. Gaggan 

© Gaggan

Aan het roer van dit Thaise sterrenrestaurant staat Gaggan Annand, voormalige leerjongen bij El Bulli, het Catalaanse toprestaurant dat in 2011 de deuren sloot. Gaggan – gelegen in hoofdstad Bangkok- brengt een moderne fusionkeuken met respect voor de authentieke smaken van het land van de lotus.

En het interieur? Klassiek wit, zowel binnen als buiten. Het koloniale huis met witte houtspaanders bezette voorgevel heeft wat weg van een typische Western barn, die gecombineerd wordt met enkele authentieke Thaise elementen in de voortuin. Het binneninterieur is erg klassiek met witgelakte tafels en Louis Quinze stoelen.

5. Géranium 

© Géranium

Het met drie Michelin-sterren bekroonde Géranium ligt in het centrum van Kopenhagen, op het achtste verdiep van het Fælledparken-gebouw. De keuken is gekend voor lichte en dynamische gerechten, die gedomineerd worden door biologische en natuurlijke producten.

En het interieur?

Een verfijnde en elegante inrichting, met prachtige witte marmertoetsen en aangename houtelement voor een warme sfeer.

6. Central 

© Central Restaurante

Central ging open in 2009 in de toeristische wijk Miraflores in Lima. De jonge chef-kok Virgilio Martinez is erg begaan met ecologie en runt een milieuvriendelijke keuken, waarbij hij de culinaire rijkdom van zijn land wil laten blijken, en Peru op de gastronomische kaart wil plaatsen.

En het interieur? Greige tinten zijn de central(e) kleuren. Denk aan ruwe wanden van kalksteen, massief houten meubilair, een erg zichtbare keuken waar je het personeel ziet werken aan de culinaire meesterwerken, prachtig keramisch tafelgerei… Een ware ontdekking op vlak interieur tout court.

7. Mugaritz

© José Luis López de Zubiría

Ben je op doortocht in het Spaanse Baskenland, dan kan je zelfs tweemaal gastronomisch gaan eten. Op 20 minuten van het surfstadje San-Sebastian ligt Mugaritz, een restaurant dat de voorkeur geeft aan lokale producten. Ook hier kookt een oudgediende van El Bulli: chef-kok Andoni Luis Aduriz liep er stage en past zijn kennis momenteel toe in de moleculaire keuken van het tweesterrenrestaurant.

En het interieur? Binnenin het restaurant heerst een warme maar minimalistische sfeer. Hout speelt er een belangrijke rol en zien we terugkomen in de massieve houten wanden, het meubilair tot aan de tafelaccessoires toe. Het evenwicht wordt stijlvol in ere gehouden door zwarte metalen elementen hier en daar toe te passen.

8. L’Arpège 

© L’Arpège

Drie Michelin-sterren en 35 jaar ervaring achter de kiezen: het Parijse L’Arpège van chef Alain Passard is een hommage aan de muziek, en naast gastronomie de chefs andere passie. De zaak is een evergreen binnen de Franse gastronomie en ver daarbuiten.

En het interieur? Het interieur is geïnspireerd door art déco, maar vrij sober qua kleurgebruik. De typische elementen van de stijlbeweging uit de beginjaren van de vorige eeuw zijn aanwezig met de gewelven in het plafond en het gebruik van geometrische ornamenten in de gelakte houten wanden. Met uitzondering van het tafelgerei, is de tafeldekking eerder sober.

9. Disfrutar 

© Disfrutar

Disfrutar betekent ‘zich amuseren’ in het Spaans, en dat zien we zowel in het eten als in de inrichting van de met twee Michelin-sterren bekroonde restaurant uit Barcelona.

En het interieur? Het interieur is erg kleurrijk, speels en gekenmerkt door een gedetailleerd gebruik van motieven. We zien veel keramiek terugkomen, onder meer aan de ingang van het restaurant, waar keramische geometrisch uitgeholde wanden in de typische Miró-kleuren je verwelkomen. Nog meer keramiek zien we terug in de centrale gang die tot aan de keuken loopt, en tot slot ook in de hoofdzaal waar het materiaal geïntegreerd werd in een witte, heldere ruimte. De kers op de taart? Het panoramische terras dat een magnifiek zicht over de stad biedt.

10. Maido 

© Maido © Ivan Salinero

Ook de Peruvianen bekleden een bijkomende plaats in de prestigieuze top tien. Het fusierestaurant Maido uit Lima serveert Japans-Peruviaanse gerechten en wordt geleid door chef Mitsuharu Tsumura. Het menu is een ware ontdekkingstocht waar je zowel à la carte kiest, maar net zo goed lekkernijen uit de sushibar kiest.

En het interieur? Je waant je zowaar in een Japanse botanische tuin, met een indrukwekkende decoratie van gekleurde touwen boven je hoofd in het eetgedeelte. De rest van het interieur sluit daar naadloos bij aan: lichtgrijze stoffen stoelen, massieve houten tafels en koolzwarte wanden.

Dit artikel is een adaptatie van Olivia Roks voor Déco Idées.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.