#Hoe woon jij?#Inspiratie

Zien: een multicolor appartement in hartje Tokio

Een indrukwekkend stadsappartement in Tokio waar fruitige kleuren aan zet zijn, van sinaasappel tot mango en aardbei!
Geplaatst op  
Zien: een multicolor appartement in hartje Tokio © Jan Vranovsky

Eén kleur kiezen? Daar doet Adam Nathaniel Furman, een ontwerper uit Londen, niet aan mee! Voor de renovatie van dit appartement in Tokio gebruikte hij een hele waaier aan pasteltinten, van sinaasappel over mango en aardbei tot citroen.

Met zijn bijna kinderlijke kleurnuances heeft deze 160 vierkante meter grote flat iets weg van een studentenkamer. In werkelijkheid is het appartement, gelegen in de administratieve wijk Nagatacho in Tokio, al van bij de bouw in de jaren tachtig eigendom van een koppel expats uit Japan met pensioen. Het koppel deed een beroep op de Londense architect Adam Nathaniel Furman om meer leven te brengen in de donkere, saaie en kleine ruimtes. Furman, die een studiegroep aan de Architectural Association School leidt, staat bekend om zijn extravagante en ingenieuze kleurencombinaties. Op de laatste Biënnale van Kortrijk viel hij op met zijn installatie. Dit project maakt deel uit van de experimenten die hij voert met kleur in de architectuur en het gebruik van een vormentaal die afwijkt van wat gangbaar is in het hedendaagse design. Geen wonder dus dat de ontwerper frisse en felle kleuren gebruikte om het interieur nieuwe energie te geven. ‘In het begin gaven de eigenaars het appartement de koosnaam Bubblegum’, zegt de architect-ontwerper. ‘Daarna kozen ze voor de naam Watermeloenappartement, omdat groene tinten hier samengaan met strepen en warmere tinten als glamoureus roze.’

© Jan Vranovsky

Om meer volume te creëren liet de architect de plafonds verhogen; de balken en buizen zitten verborgen onder wit structuurbehang. De bovenkant van de muren is bewust wit gelaten om de blik naar de kleuren beneden te trekken. Sommige muren zijn afgebroken om één grote woonkamer te maken met een open keuken en een centraal werkeiland. Een gang leidt naar twee slaapkamers en twee badkamers. De kleuren op de vloer en op de muren geven de grens aan tussen de ruimtes. Vandaag sluiten de keuken en de woonkamer mooi op elkaar aan. Ze worden van elkaar afgebakend door een lavendelkleurig tapijt en vinyl met groene strepen op de vloer. De ontwerper gebruikte niet alleen contrasterende kleuren, hij combineert ook contrasterende materialen. In de keuken laat hij natuurlijk vurenhout samengaan met Hi-Macs®, een high-techmateriaal, in roze en blauw uit de collectie ‘Lucent’, en felblauw keramiek. De badkamers zijn op maat gemaakt met hetzelfde prachtig doorschijnende high-techmateriaal. ‘Ik zou niet weten hoe mijn klanten nog meer zouden kunnen genieten van design’, zegt Furman. Een kleurrijk manifest met durf en karakter, zoveel is zeker!

De keuken

© Jan Vranovsky

De keukenkasten – links op de foto hierboven – zijn gemaakt van kunststof ‘Ruby S304’ uit de collectie ‘Lucent’ van Hi-Macs®. De spatwand werd afgewerkt met blauwe keramische tegels van Nagoya Mosaic. De wandkasten werden voorzien van porseleinen handgrepen. De hartvormige afscheiding is gemaakt van vurenhout. Zeg het met een statement vloer: de keuken wordt afgebakend van de leefruimtes door de vinylvloer met groene strepen.

© Jan Vranovsky

De open keuken is volledig gemaakt van Hi-Macs®; het centrale werkeiland dat ook dienst doet als ontbijtbar, is uitgevoerd in de kleur ‘Sapphire S303’ uit de collectie ‘Lucent’. Eromheen staan donkerblauwe ‘Drop’ stoelen van Arne Jacobsen voor het label Fritz Hansen.

De woon- en eetkamer

© Jan Vranovsky

Oranje zet de toon in de eetkamer, zowel op de muren als in de kussens. Stoelen ‘Hiroshima’ van hout en metaal zijn ontworpen door de Japanse designer Naoto Fukasawa voor het label Maruni. De minimalistische tafel ‘Lightwood’ van Jasper Morrison (ook Maruni), in licht hout en met een wit blad, past perfect in het interieur. De flat is heel sober ingericht om de aandacht niet weg te trekken van de kleuren. In het zitgedeelte, naast de keuken, staat de tweekleurige fauteuil ‘Fri’ met voetbankje van Jaime Hayon voor Fritz Hansen.

De badkamer

© Jan Vranovsky

Het appartement heeft twee badkamers. De hoofdslaapkamer en de badkamer ernaast zijn gescheiden van de eetkamer, waardoor de eigenaars een deel van het appartement kunnen verhuren. De meubels van kunststof in de kleur ‘Sapphire S303’ uit de collectie ‘Lucent’ van Hi-Macs® harmoniëren mooi met de oranje en blauwe mozaïekjes op de vloer en het plafond. Zelfs de kraan, in 1968 ontworpen door Arne Jacobsen voor Vola is felgeel, net als de handdoekradiator aan de muur. Net als de keuken is één van de badkamermeubels ook ontworpen in de kleur ‘Ruby S304’  uit de collectie ‘Lucent’ van Hi-Macs®). Gele kranen van Arne Jacobsen voor Vola maken ook hier weer het sublieme contrast.

© Jan Vranovsky

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.