#Dit is Belgisch

Focus op ontwerper Pierre-Emmanuel Vandeputte

Een portretinterview met de designer die vertrekt vanuit de complexiteit van de mens
Geplaatst op  
Focus op ontwerper Pierre-Emmanuel Vandeputte © Miko Miko Studio

Mensen zitten complex in elkaar en hebben meer behoeftes dan zitten, slapen en eten alleen. Pierre-Emmanuel Vandeputte ontwerpt daarom graag objecten die leiden tot nieuwe ervaringen.

Door Katrien Depoorter

Waarom wilde je graag industrieel ontwerp studeren aan de kunstschool La Cambre?

Pierre-Emmanuel: ‘De studierichting sprak me aan omdat ik ontwerpen en creatief zijn kon combine- ren met toegepaste wetenschappen. Daarnaast hield ik van het ambachtelijke dat erbij kwam kijken. Als designer is het handig te kunnen lassen en iets af te weten van schrijnwerk, zo kan ik zelf prototypes maken. Het blijft natuurlijk wel de bedoeling om mijn ontwerpen zo veel mogelijk geïndustrialiseerd te zien, niet om ze zelf te produceren.’

© Miko Miko Studio

Je richtte meteen je eigen ontwerpstudio op in het centrum van Brussel. Hoe zijn de eerste vijf jaren verlopen?

Pierre-Emmanuel: ‘Ik mag van geluk spreken dat ik in het begin ondersteuning kreeg van MAD Brussels (Fashion and Design Platform), WBDM (Wallonie-Bruxelles Design Mode) en Flancers DC. Dankzij deze organisaties heb ik mijn ontwerpen vrij snel na de opstart kunnen tonen op de grootste beurzen in Europa. Door rond te reizen met mijn design kon ik mijn credibiliteit verhogen. Voor de rest heb ik gewerkt, gewerkt en nog eens gewerkt.’

Hoe maak je het verschil met je producten?

Pierre-Emmanuel: ‘Zowat alle designers proberen te ontwerpen in functie van dezelfde alledaagse, maar eenvoudige behoeftes: zitten, slapen, eten. Maar mensen zijn toch veel complexer dan dat? Wat met onze gevoelens, onze zintuigen en onze nood aan nieuwe ervaringen? Met mijn ontwerpen wil ik mensen iets nieuws laten beleven. Daarom denk ik na over objecten met nieuwe functies.’

Kun je een voorbeeld geven?

Pierre-Emmanuel: ‘Cork Helmet is een klokvormige helm waarmee je je kunt isoleren van de buitenwereld en absolute stilte kunt ervaren. In de architectuur bestonden al oplossingen voor deze behoefte, maar in design nog niet. De helm is nog niet uitgebracht, maar ik ben ervan overtuigd dat hij een reële functie heeft.’

© Miko Miko Studio

In Milaan heb je in April ‘Altezza’ voorgesteld, een kinderbed dat je ontwierp voor de Belgische producent Mathy By Bols. Vanuit welk idee is dat ontstaan?

Pierre-Emmanuel: ‘De opdrachtgever wou een bed dat past binnen de Montessori filosofie. Die zegt dat een kind van nature een drang tot zelfontplooiing heeft en evolueert op basis van eigen keuzes. Het bed bestaat daarom uit een grenen frame, vier ladders en zeilen in verschillende formaten. Je kan het opstellen en aanpassen zoals je wilt en daardoor zijn de ontdekkingen voor het kind eindeloos. In Milaan zag ik de eerste reacties en die waren fantastisch; soms zaten er wel zeven of acht kinderen tegelijk in.’

Meer info vind je via Vandeputte’s website pevdp.com

Instagram: @pevdp