#Ideeën#Inspiratie#Interieuradvies#Nieuws#Slaapkamer#Trends#Zit- & eetkamer

Japandi, de trend die Japans minimalisme mixt met het huiselijke van Scandinavisch design

Anno 2018 is ons interieur niet meer louter Scandinavisch maar gaan we met plezier ook de mosterd halen in Japan.
Geplaatst op  
Japandi, de trend die Japans minimalisme mixt met het huiselijke van Scandinavisch design © Decovry.com

Je hoeft maar een blik te werpen op Pinterest of designwebshop Decovry.com om te beseffen dat er sinds een paar maanden een nieuwe wind waait door designland. Japandi heet hij, en hij mixt zonder pardon Japans minimalisme met de huiselijke accenten die we al een paar jaar gretig bij onze buren in het hoge noorden gaan pikken.

Wie Japanse interieurvormgeving zegt, zegt elegant, uitgepuurd en functioneel. Scandinaviërs, daarentegen, houden van die kleine extra deco-accenten die een ruimte knus en gezellig maken. Sobere accenten weliswaar, liefst in natuurlijke, neutrale tonen, waar mogelijk met hout, steen, metaal of beton. Uitgepuurd is ook hier de boodschap, zij het op een iets huiselijkere manier.

Dat beide trendenzen ooit elkaars pad zouden kruisen, is niet verrassend. Dat de mix een hit zou worden evenmin. Japandi, want zo heet de nieuwste trend die Japanse invloeden met de Scandinavische weet te combineren, is zonder twijfel minimalisme op zijn mooist. Hedendaags en toch klassiek. Uitgepuurd en functioneel, maar dan wel zonder in te boeten aan persoonlijke accenten.

Japandi

Een Japandi interieur in 8 stappen

Wil je graag mee met de nieuwe decotrend, maar weet je niet waar beginnen? Geen probleem, wij lijsten de belangrijkste kenmerken even voor je op.

Eenvoud: Vergeet de bombastische interieurs boordevol deco-items en memorabilia; een Japandi interieur is stijlvol, simpel en vooral functioneel. Meubels zijn er niet in overvloed, maar de stukken die er staan, zijn van goede kwaliteit en gemaakt met de beste materialen. Ruimtes blijven open, kwestie van het licht vrij spel te geven.

Tijdloos: Japandi interieurs zijn doordrongen van traditie en vakmanschap. De functionele stukken zijn van topkwaliteit, met liefde gemaakt door ambachtlui. Designitems zorgen voor de persoonlijke accenten, maar dan wel op voorwaarde dat ze tijdloos zijn.

Japandi

Mooie en functioneel: Vergeet uitpuilende boekenrekken waar je uiteindelijk toch nooit het boek in vindt dat je nodig hebt; bij Japandi blijft enkel het essentiële behouden. Alleen wat je echt mooi vindt, is nog te zien op kleine schappen, aan haken of simpelweg op de grond leunend tegen de muur.

Hout: de warme tonen van hout blijven ook bij Japandi alomtegenwoordig. Wel is het hout ruwer dan we gewoon zijn. Onregelmatigheden mogen weer, want bij Japandi hebben we ons hout graag zo natuurlijk mogelijk.

Comfort: Ondanks het minimalistische aspect is ook bij Japandi comfort troef. Je interieur moet iets zijn waar je blij van wordt, een soort zencocon waar je af en toe naar kan ontsnappen.

Japandi

Kleur aan de muur: Exit de witter-dan-witte interieurs van onze hoge Noorderburen, met Japandi durven je muren weer een streepje kleur aan. Let wel, geen knalkleuren. Opteer eerder voor natuurlijke, ietwat sombere tinten zoals grijs, taupe, mosgroen of grijsblauw. Kleuren die weliswaar donker zijn, maar daardoor prachtig contrasteren met de houttonen van het meubilair.

Uitgepuurde lijnen: Meubelstukken worden simpel en elegant, zonder franjes. Het functionele en het grafische aspect primeert. Ook metalen accenten duiken op, maar dan wel in het zwart, kwestie van het geheel chic en elegant te houden.

Groen: Goed nieuws voor de mensen met groene vingers, want ook bij Japandi zijn planten alomtegenwoordig. Gepland in simpele potten of neergezet in strakke designvazen voegen ze mooie contrasterende groene accenten toe aan je interieur en zorgen ze bovendien voor een betere (lees: gezondere) luchtkwaliteit  in huis.

Japandi
Devovry.com