Vrienden komen en gaan in deze warme open keuken. Het eten wordt bereid in de leefkeuken met spoeleiland. Droom jij ook van een keukeneiland? Wat is mogelijk en waarmee moet je rekening houden?
– Een open keuken is een must als je voor een eiland kiest. Je hebt voldoende ruimte nodig om rond het eiland te circuleren. Is de plaats beperkt? Dan is een schiereiland, een kookeiland waarvan een kant aan de muur vasthangt, misschien een oplossing.
– Voor hobbykoks is een eiland een soort podium. Jij kookt, terwijl de rest toekijkt. Of wil je liever niet op de vingers gekeken worden? Denk daarom goed na over wat je wil: een kookeiland (het kookvuur verwerkt in het eiland) of een spoeleiland (de spoelbak verwerkt in het eiland). Wil je dat de actie (flamberen, vlees bakken …) zich voor het oog van de gasten afspeelt? Of vind je het socialer om de afwas en de voorbereidingen – wat doorgaans langer duurt- op het eiland uit te voeren?
– Ergonomisch is het interessant om zowel water als vuur op een lijn in in hetzelfde blok te plaatsen. Tussen fornuis en spoelbak moet je wel voldoende plaats voorzien. Het is niet zo handig wanneer spoelbak en fornuis parallel worden geïnstalleerd, want dan moet je een afstand overbruggen en zo gebeuren de meeste ongevallen. Is het niet mogelijk vuur en water op een lijn te plaatsen, dan is het beter ze diagonaal tegenover elkaar te voorzien.
– De dampkap is een moeilijk geval als je voor een kookeiland kiest. Kies voor een goed afzuigsysteem want er is geen muur die vetspatten en geuren tegenhoudt. Bij nieuwbouw kan je vooraf buizen voorzien, maar bij renovatie ligt dat vaak moeilijker. Een verlaagd plafond kan de oplossing zijn om buizen weg te werken en de dampkak in te bouwen. Misschien vind je inspiratie bij deze realisaties van Novy. Alternatieven zijn uitschuifbare exemplaren in het eiland zelf of een recirculatie dampkap die als een lampenkap boven het fornuis hangt.
– Pluspunten van een keukeneiland: je krijgt er een extra breed werkvlak bij. Bij een traditioneel werkvlak ben je vaak beperkt tot slechts 60 cm diepte. Een kookeiland maakt je keuken sociaal. Tijdens het koken of opruimen kan je gewoon verder babbelen. Je zal zien dat gasten en huisgenoten spontaan een handje willen toesteken. Het nadeel: een kookeiland is duurder dan een traditionele keuken omdat je te maken krijgt met meer afgewerkte zijdes.