#Nieuws#Portret

Portretinterview: de poëtische designs van Joan Bebronne

Van textielontwerpster tot meubeldesigner: Joan Bebronne weet poëzie en interieur mooi met elkaar te verenigen.
Geplaatst op  
Portretinterview: de poëtische designs van Joan Bebronne © Jehanne Hupin

Van sexy designs weet Joan Bebronne één en ander. Na een 25 jaar lange carrière in de wereld van lingerie, startte de Belgische ontwerpster zopas haar eigen interieurlabel. Een portret van een mode-alumna met een hart voor interieur en een oog voor de poëtische details van een object. Maak kennis met het tedere Mlle Jo

Hoe is Mlle Jo ontstaan?

Joan: ‘Van oorsprong ben ik mode-ontwerpster. Ik studeerde af aan La Cambre en heb lange tijd voor Liebaert, een Belgisch textielbedrijf, gewerkt. Ik was er verantwoordelijk voor de collecties, kleuren, stoffen en trends. Ik maakte de gouden jaren van de lingerie mee, omdat ik veel met Van de Velde samenwerkte. Persoonlijk heb ik altijd een grote passie voor architectuur gehad. Thuis richtte ik alles zelf in. Vrienden en mensen die over de vloer kwamen, waren zot van mijn eigen meubelontwerpen en moedigden me vaak aan om er iets mee te doen. Ik miste een creatieve microbe en veranderde op 48 van koers in mijn carrière. Het was een nu-of-nooit-moment, en zo ontstond Mlle Jo.’

Joan Bebronne is de vrouw achter het design label Mlle Jo ©Jehanne Hupin

Waarvoor staat jouw label?

Joan: ‘Ik hecht veel belang aan authenticiteit, vakmanschap en duurzaamheid. Je koopt een object niet alleen voor zijn functie, maar ook voor de esthetiek. Een mooi object wil je niet vluchtig maar net op verschillende manieren kunnen gebruiken. Het moet iets zijn dat de tand des tijds kan doorstaan en mee kan verhuizen. Vanuit mijn job was ik het beu om vaak dezelfde dingen te zien. Ik zal niet stellen dat ik baanbrekende objecten maak, maar ik probeer altijd uniek te zijn in wat ik doe.’

Portret Joan Bebronne bijzettafel youmy
Tweeledige bijzettafel ‘Youmy’ van gebogen staal. Ze is verkrijgbaar in een rond of asymmetrisch formaat en komt in een bronzen of zwarte lakafwerkin. ©Jehanne Hupin

Wat of wie inspireert je?

Joan: ‘Mijn werk is gebaseerd op details. Net zoals in lingerie voorzie ik in mijn designs subtiele afwerkingen. Stof voor een bh ontwerpen is echt millimeterwerk, alle details moeten op punt zijn. Diezelfde techniek pas ik ook toe in mijn eigen ontwerpen, het is een beetje als poëzie. Mijn inspiratie kan soms bij iets heel kleins starten. Ik sta open voor verschillende stijlen. De Bauhaus-stroming fascineert me enorm, net als architect Richard Neutra. Ook Japanse invloeden vind ik interessant omdat de designs zo puur zijn. Of interieurdecoratie uit de vorige eeuw van de periode 1900-1950. Ik zie graag details, maar niet te veel. De Rococo-stijl zal je niet snel terugvinden in mijn label.’

hangelement toupy van mlle jo joan bebronne
 Hangelement ‘Toupy’ van houten met een metalen ondersteuning. Verkrijgbaar in natuurlijk eikenhout, wit gebleekt of zwart gebeitst essenhout. ©Jehanne Hupin

Je hecht veel belang aan vakmanschap, hoe zien we dat in jouw producten?

Joan: ‘Het creatieve design is over de gehele lijn van eigen hand. In mijn atelier in Alsemberg teken ik de objecten uit op papier, en direct daarna maak ik laser gesneden kartonnen 3D maquettes. Op die manier heb ik een duidelijk beeld van de afmetingen. Voor de productie contacteer ik eerst Belgische bedrijven, maar op designvlak is dat niet altijd mogelijk. De essenhouten tolvormige ondersteuning van het hangelement ‘Toupy’ is bv. in Slovenië in productie, maar de belangrijke stam – waar het geheel aan vasthangt – wordt zeer nauwkeurig in België gebouwd. Mijn stalen tafeltjes zijn dan weer in Gembloux gelasercut en daarna in Nijvel geverfd door vakmensen. De details van messing leg ik er tenslotte zelf in. Ik vind het ontzettend belangrijk om minutieus te werk te gaan.’

Met welke materialen werk je graag?

Joan: ‘Ik werk enorm graag met hout en metaal vanwege hun veelzijdigheid. Daarnaast experimenteer ik al eens graag met verschillende verfsoorten om de meest bijzondere effecten te bekomen. In mijn ontwerp ‘Toupy’ werkte ik met een fi jne beits die het hout niet bedekt, maar die echt in de vezels trekt waardoor je de nerven van het hout blijft zien. Voor de decoratieve afwerking gebruik ik graag messing, dat geeft toch net dat beetje extra.’

Mademoisellejo.com

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.