#Ideeën#Interieuradvies

Hoe pas je de trend van gedroogde bloemen toe?

Je komt ze in alle vormen tegen: in een frame, in een krans en in een boeket

Geplaatst op  
Hoe pas je de trend van gedroogde bloemen toe? © Anna Sullivan

Of je nu een boeket wilt bewaren dat je tijdens een speciale gelegenheid kreeg, prachtige decoratieve schilderijen wilt maken door je creativiteit de vrije loop te laten of simpelweg een botanische toets aan je interieur wilt geven: Actief Wonen staat paraat met praktische tips om de trend van gedroogde bloemen toe te passen.

Welke bloemen zijn geschikt om te laten drogen?

De meesten bloemen- en plantensoorten zijn geschikt om te drogen. De beste manier om na te gaan welke bloemen jij leuk vindt om te drogen, is al doende. Met je ervaring van het experimenteren kom je er makkelijk achter welke methode en resultaat aan jouw verwachtingen voldoen.

Bij het proces van het drogen gaat de schittering van de bloemen helaas verloren, daarom geef je best de voorkeur aan kleurrijke bloemen zonder al te veel gebreken.

© Debby Hudson

Drie manieren om bloemen te drogen

1. Bloemen laten drogen in een vaas: als je eerder vergeetachtig bent, of je bent voor langere tijd weg en je vergeet je boeket in een vaas, dan heb je wellicht al bloemen onopzettelijk gedroogd. Deze geïmproviseerde methode werkt heel goed voor bepaalde bloemen die stevige stelen en kleine bloemen bezitten, zoals de Gypsophila. Laat het water gewoon uit de vaas verdampen, maar zorg dat het geheel niet vertroebeld raakt.

2. Bloemen ondersteboven laten drogen: verzamel de bloemen in een boeket en hang de koppen naar beneden. Deze methode voorkomt het buigen of breken van de iets gevoeligere stelen.

3. Droge bloemen in de pers: by far de meest populaire droogmethode die ons terugneemt naar onze kindertijd, waarbij we telefoonboeken gebruikten om onze mooiste bloemenverzamelingen in te bewaren. Anno 2018 vinden we dergelijke boeken helaas niet meer en moeten we ons wenden tot de hedendaagse bloemenpersen. Geef je toch liever de voorkeur aan het echte handwerk? Je kan je natuurlijk ook aan een DIY bloemenpers wagen: neem twee pick-up platen van houten of plexiglas, boor vier gaten in elke hoek en schroef er vervolgens vier bouten in. Zo hoef je je bloemen enkel nog tussen twee lagen krant te schuiven en klaar is kees.

Hoe gebruik ik gedroogde bloemen in mijn interieur?

Eenmaal als je bloemen gedroogd zijn, kan het decoratieve spel beginnen: je samenstelling gedroogde bloemen kunnen voorkomen in een klassiek boeket, onder een stolp voor een heerlijk retro-effect, of in een bloemenkrans aan een deur of muur… Een ander trendy alternatief is om je bloemen in te kaderen tussen twee (plexi)glasplaten, voor een zowel modern als rustiek resultaat. Niet gemakkelijk te vinden, maar pampagras is geweldig populair vandaag en geeft je interieur een prachtige bohémien look. Tip: je gespecialiseerde bloemist weet dat het gras maar één telefoontje van jou verwijderd is…

Op naar je herbarium!

Lees ook:

Sixties revival: experimenteer met psychedelische interieuritems

18 m²: design per vierkante meter in Elsene

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.

Artikel herwerkt op basis van het Franstalige artikel van Caroline Groutars voor Déco Idées.