Citytrip Lissabon: 13 adresjes om op je to-dolijst te zetten

Zin om er even tussenuit te zijn? Boek dan een weekend naar Lissabon. Een stad op slechts 2u40 vliegen afstand vol leuke, must-see adresjes

Lissabon © Hotel Valverde

Wil je graag op citytrip naar een stad die je het ultieme vakantiegevoel geeft zonder dat je daarvoor acht uur op het vliegtuig moet zitten? Dan is Lissabon misschien jouw ding. Je vindt er levendige buurten, Instagramwaardige trams en prachtige mozaïeken in alle kleuren van de regenboog.

Kwestie van je alvast wat inspiratie te geven, hebben wij onze 13 favoriete adresjes voor je opgelijst. Ontdek ze snel in de onderstaande beeldengalerij.

Lissabon
1/22

JNcQUOI

Conceptstores vind je anno 2018 overal, maar JNcQUOI (spreek uit als ‘je ne sais quoi’) tilt het concept naar een hoger niveau. Onder één dak vind je hier een chique restaurant, een hippe bar, een arty boeken- en tijdschriftenwinkel én een edgy modewinkel. Geloof ons wanneer we je zeggen dat geen enkel detail hier aan het toeval wordt overgelaten.

Lissabon
2/22

JNcQUOI

Midden tussen de tafels van het restaurant vind je hier zelfs een heuse dino (of toch wat ervan overblijft). Wil je graag de koks in actie zien, neem dan plaats aan de bar voor een heuse cooking demonstration.

JNcQUOI, Av. da Liberdade 182-184, www.jncquoi.com.

Lissabon
3/22

MERCADO SIMPLY PORTUGUESE

In de Bairro Alto wijk vind je Mercado Simply Portuguese, een hedendaags restaurant waar de deco simpel is maar origineel. Hetzelfde kan gezegd worden van het menu.

Lissabon
4/22

Wie hier komt eten, kan smullen van Portugese klassiekers. Zoals de francesinha bijvoorbeeld, een soort croque monsieur bedekt met kaas en saus, of een fris slaatje met inktvis.

Mercado Simply Portuguese, R. Diario de Noticias 142, Bairro Alto, www.thelumiares.com.

Lissabon
5/22

HOTEL VALVERDE

Het Hotel Valverde is gelegen op de meest luxueuze avenue van Lissabon. Het hotel verleidt met een interieurvormgeving die zowel hedendaags is als romantisch. Hier en daar doet een detail denken aan het rijke verleden van de stad. We like!

Lissabon
6/22

Maar het mooiste geheim van Hotel Valverde bevindt zich zonder twijfel in de tuin. Verleidelijk blauw water, tegeltjes rondom en heel veel groen; in dit zwembad waan je je koningin van de Portugese stadsjungle.

Hotel Valverde, Av. da Liberdade 164, www.valverdehotel.com.

Lissabon
7/22

ICON

Achter de mooie gele façade van dit pand gaat een winkeltje schuil vol hebbedingen om cadeau te geven aan iemand die je dierbaar is of gewoon aan jezelf. Alles dat je hier koopt, is made in Portugal.

Lissabon
8/22

Een boek dat tevens dienstdoet als kunstwerk, iets moois om aan de muur te hangen, om in je tas te steken of rond je vinger te dragen; in deze winkel is het moeilijk keuzes maken, want alles is gewoon zoooooo mooi!

Icon, R. Nova da Trindade 6b, www.iconshop.pt.

Lissabon
9/22

CERÂMICAS NA LINHA

Hou je van mooi servies? Voorzie dan maar wat extra ruimte (en gewichtsmarge) in je bagage, want in dit winkeltje wordt keramiek niet per stuk maar per kilo verkocht.

Lissabon
10/22

Van borden met blauw-wit motieven tot schalen in de vorm van een vis, keramiektegels of potjes met prachtige kleurschakeringen aan binnen- en buitenkant; in dit winkeltje vindt een keramiekfan alles wat haar hartje begeert.

Cerâmicas Na Linha, R. Capelo 16, www.facebook.com/ceramicasnalinha.

Lissabon
11/22

CAULINO

Midden in het centrum van Lissabon vind je Caulino, een prachtige winkel waar al het keramiek handgemaakt is volgens eeuwenoude ambachtelijke technieken. Dat zelfs traditie kan resulteren in een ultrahedendaags design, bewijst deze winkel als geen ander.

Lissabon
12/22

Je vergaapt je hier zowel aan creaties van bekende keramiekkunstenaars als aan nieuwe collecties van jonge ambachtslui. Geef je ogen hier maar goed de kost, want in deze winkel zit het hem in de details.

Caulino, R. de S. Mamede 28, www.caulinoceramics.com

Lissabon
13/22

BOA SAFRA

Uitgepuurd, tijdloos en ecologisch verantwoord; deze drie kernwoorden zijn typerend voor al het moois dat je kan bewonderen in interieurzaak Boa Safra.

Lissabon
14/22

Alle ontwerpen zijn van de hand van Portugese designers en gemaakt met materialen uit hun streek van herkomst. Het hout van de verschillende ontwerpen wordt ook zo min mogelijk bewerkt. Hoe ruwer, hoe beter. En hoe natuurlijker.

Boa Safra, Praça do Principe Real 26, www.boasafra.pt.

Lissabon
15/22

RE_MIND

In dit winkeltje is alles, of toch bijna, gemaakt van gerecycleerd materiaal. Wij zijn er nog niet binnengestapt of ons oog valt al op een doorzichtige wolk gemaakt met nylontubes, een creatie van Margarida Valente. Naast originele ontwerpen, vind je hier ook accessoires zoals shoppingtassen, rietjes van inox en papierwaren.

Re_Mind, R. Rodrigues de Faria 103 G.04, Lx Factory, www.re-mind.pt.

 

Lissabon
16/22

TIME OUT MARKET

Time Out Market, hét mekka voor cultuur- en foodfanaten dat inmiddels in zo’n twintig steden te vinden is, opende in 2014 een overdekte markt in Lissabon

Lissabon
17/22

Een ploeg journalisten selecteert de concepten die mogelijk kunnen aanslaan bij de consument. Wie geselecteerd wordt, mag gedurende een tijdspanne van één week tot drie jaar een kraam opendoen. Vernieuwing gegarandeerd, kortom.

Time Out Market, Av. 24 de Julho 49, www.timeoutmarket.com/lisboa.

 

Lissabon
18/22

A VIDA PORTUGUESA

Authentiek en origineel heeft dit winkeltje zich tot doel gesteld om een inventaris op te maken van merken die de tand des tijds hebben weerstaan om zo de degelijkheid van het Portugese vakmanschap in de verf te zetten. Wie hier binnenkomt, zal niet snel met lege handen terug vertrekken.

A Vida Portuguesa, R Anchieta 11, www.avidaportuguesa.com.

Lissabon
19/22

CUCURICO

Cucurico is zonder twijfel dé nieuwe foodhotspot van Lissabon. Gelegen in een oude Portugese stoffenfabriek, is dit een walhalla voor de liefhebbers van borden vol lekkers neergezet in een hedendaags decor vol industriële accenten.

Zelfs over de inhoud van je bord is nagedacht: de kip is Portugees en opgegroeid in de vrije natuur, grillen gebeurt enkel met een laagje zout en op houtskool.

Cucurico, R. Rodrigues Faria 103 – Ed. H, Piso 0, Espaço 0.8, Lx Factory, www.facebook.com/cucuricopt.

Lissabon
20/22

PURACAL

Puracal opende voor het eerst de deuren in 2010. Deze meubelwinkel verkoopt zowel hedendaagse creaties van bekende designmerken als vintage meubilair, gerenoveerd meubilair en eigen creaties. Een leuke en geslaagde mix die zin geeft om thuis ook met verschillende stijlen aan de slag te gaan.

Lissabon
21/22

Wij werden alvast op slag verliefd op dit ‘All Senses’ kussen uit de collectie van het huis. Te koop in de winkel of online via de e-shop.

Puracal, R. Rodrigues Faria 103, Espaço 0.1d.4, Lx Factory, www.puracal.pt.

Lissabon
22/22

MANTEIGARIA

Wie de beste pasteis de nata wil eten in Lissabon trekt niet meer naar Belem, maar wel naar Manteigaria. Drie winkels hebben ze maar liefst in de stad, waar je terechtkan voor deze heerlijke lekkernijen die er voor je neus worden klaargemaakt. Eens uit de oven kan je ze nuttigen aan de toog met wat suiker en een vleugje kaneel. Een lekkernij, zeker als ze nog een beetje warm zijn.

Manteigaria, Rua Alexandre Braga 2, Rua do Loreto 2 of Av. 24 de Julho 49 (Time Out Market), www.facebook.com/manteigaria.oficial.

Meer lezen over creatief design? Check dan ook 10x een designpoppenhuis waar je ook als volwassene schaamteloos mee mag spelen.