#Nieuws

Deco met een boodschap: Disarming Design from Palestine

Nog tot zondag kan je het vinden in het Design Museum Gent, maar online blijft de webshop bestaan: Disarming Design from Palestine, het designlabel waar je even stil van wordt.

Geplaatst op  
Deco met een boodschap: Disarming Design from Palestine © Pers

Disarming Design from Palestine is een ietwat atypisch designlabel dat gebruiksvoorwerpen uit Palestina omtovert tot hebbedingen. De items zijn ontworpen door hedendaagse designers en kunstenaars in samenwerking met lokale producenten en ambachtslui. Op zich lijken het allemaal alledaagse gebruiksvoorwerpen, maar wie goed kijkt, ontdekt al snel meer. Dit zijn voorwerpen met een verhaal. Vaak ook voorwerpen met een sneer. En dat is ook de bedoeling.

Disarming Design from Palestine wil alternatieve verhalen brengen over Palestina en al doende reflecteren over de functie van creatieve praktijken in conflictsituaties. Alle items uit de collectie verwijzen naar een huiselijke omgeving. Ze passen ook zo in jouw huis. Maar tegelijkertijd doen ze even nadenken. Wat betekent thuis? Waar en wanneer voelen we ons thuis? Dit is design dat op subtiele wijze doet reflecteren over de politieke realiteit in een verscheurd stukje Midden-Oosten.

Een maatbeker die je water slechts op drie verschillende standen uitmeet en zo aankaart dat waterbevoorrading niet overal ter wereld hetzelfde is. Een schort dat je uitnodigt om je kookpotten eens omgekeerd op tafel neer te poten, precies zoals ze in Palestina vaak doen. Notitieboekjes waarvan de pagina’s bedrukt zijn met een prachtig patroon van Palestijnse tegels. Tegels waarvan de productie in de jaren 30 floreerde en sinds een tiental jaar terug in opmars is. Design met een prangende boodschap, kortom, en soms mag dat ook wel eens.

Meer info over Disarming Design from Palestine, de collectie en de webshop vind je op www.disarmingdesign.com.