Deco met een boodschap: Disarming Design from Palestine

Nog tot zondag kan je het vinden in het Design Museum Gent, maar online blijft de webshop bestaan: Disarming Design from Palestine, het designlabel waar je even stil van wordt.

disarming design © Pers

Disarming Design from Palestine is een ietwat atypisch designlabel dat gebruiksvoorwerpen uit Palestina omtovert tot hebbedingen. De items zijn ontworpen door hedendaagse designers en kunstenaars in samenwerking met lokale producenten en ambachtslui. Op zich lijken het allemaal alledaagse gebruiksvoorwerpen, maar wie goed kijkt, ontdekt al snel meer. Dit zijn voorwerpen met een verhaal. Vaak ook voorwerpen met een sneer. En dat is ook de bedoeling.

Disarming Design from Palestine wil alternatieve verhalen brengen over Palestina en al doende reflecteren over de functie van creatieve praktijken in conflictsituaties. Alle items uit de collectie verwijzen naar een huiselijke omgeving. Ze passen ook zo in jouw huis. Maar tegelijkertijd doen ze even nadenken. Wat betekent thuis? Waar en wanneer voelen we ons thuis? Dit is design dat op subtiele wijze doet reflecteren over de politieke realiteit in een verscheurd stukje Midden-Oosten.

Een maatbeker die je water slechts op drie verschillende standen uitmeet en zo aankaart dat waterbevoorrading niet overal ter wereld hetzelfde is. Een schort dat je uitnodigt om je kookpotten eens omgekeerd op tafel neer te poten, precies zoals ze in Palestina vaak doen. Notitieboekjes waarvan de pagina’s bedrukt zijn met een prachtig patroon van Palestijnse tegels. Tegels waarvan de productie in de jaren 30 floreerde en sinds een tiental jaar terug in opmars is. Design met een prangende boodschap, kortom, en soms mag dat ook wel eens.

disarming design
1/10
Yellow Cab Toy, €35. De Yellow Cab Toy in olijfhout is geïnspireerd op de busjes die dienstdoen als een soort van gedeelde taxi. Ze beginnen pas te rijden als alle zitjes volzet zijn.
disarming design
2/10
Christmas Balls from Bethlehem, € 6,50 - € 7,50. Mondgeblazen, blauwe, glazen kerstballen die ons eraan herinneren ook eens stil te staan bij de dagelijkse realiteit in de streek waar het Kerstverhaal zijn oorsprong vindt.
disarming design
3/10
Maklouba apron, € 39,50. Keukenshort dat je vertelt hou je Maklouba moet maken, een geliefd gerecht in Palestina.
disarming design
4/10
Under Construction, € 17,50 per stuk. De keramiek borden van de Under Construction reeks tonen musea in Palestina die weer in opbouw zijn.
disarming design
5/10
Old News from Palestine, € 15 - € 20. De kommen van de Old News from Palestine reeks zijn gemaakt van tot papier maché verwerkte oude kranten. De kommen zijn een aanklacht tegen de deprimerende berichtgeving over de regio en de gemaakte beloftes die niet ingelast worden.
disarming design
6/10
Vicious Circles, € 12,50. Tol gemaakt van olijfhout in de vorm van een uitkijktoren en een scheidingsmuur.
disarming design
7/10
Distance to Gaza, € 20. Borden met daarop de afstand in kilometers tussen diverse steden en Gaza. De borden vormen een verbinding tussen de steden en Gaza, waarvan de grenzen gesloten zijn.
disarming design
8/10
Measuring Inequality, € 27,50. Maatbeker die symbool staat voor de ongelijke waterbevoorrading van de Westelijke Jordaanoever en Israël.
disarming design
9/10
Daftar, € 7,50. Handige maar vooral mooie notitieboekjes met Palestijnse tegelmotieven op de pagina's in plaats van lijnen of ruiten.
disarming design
10/10
Watchtowers and Water Tanks Game, € 175. Speelbord dat doet denken aan een schaakspel, maar in dit geval zijn de pionnen watertorens en uitkijktorens die elk vakje van het bord bezetten waardoor vooruitgang of beweging onmogelijk wordt en het spel blijft steken in een eeuwige status quo.

Meer info over Disarming Design from Palestine, de collectie en de webshop vind je op www.disarmingdesign.com.